Arkitekturveckan

Hitta på sidan

Arkitekturveckan 2021

Årets arkitekturvecka äger rum 30 augusti till 3 september och består av sju programpunkter (pdf). Antal personer under samtliga evenemang kommer att anpassas enligt gällande coronarestriktioner.  Först till kvarn gäller för våra guidade turer och du bokar din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.

Om du vill vara på plats under måndagen och tisdagen och lyssna på någon av föreläsningarna som direktsänds från Rådhussalen, skicka in en intresseanmälan via e-tjänsten och ange ditt namn och vilken föreläsning det gäller.

Länkar till de livesända föreläsningarna hittar du vid respektive programpunkt.

Sedan 2019 är Arkitekturveckan i Karlshamn ett uppskattat återkommande inslag under sensommaren. Karlshamn vill med denna satsning skapa ett samtalsforum för jämlika diskussioner kring arkitektur, kulturmiljö och stadsbyggnad. Ambitionen är att inspirera invånare till reflektion kring sin egen livsmiljö utifrån flera olika aspekter.

 

 

30/8-3/9 Framtidens Karlshamn!

11.00-12.30
Tipsrunda med start i Rådhuset i Karlshamn

Gå en tipspromenad och lär dig om arkitektur, konst och stadsbyggnad. Bidra samtidigt med dina tankar om hur staden kan se ut i framtiden. Det är planarkitekterna i Karlshamns kommun som bjuder in till tipsrundan måndag till fredag. Rundan passar hela familjen och fina priser lottas ut. Pågår hela veckan.

Begränsat antal deltagare. Boka din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.

30/8 Arkitekturens många ansikten

08.00-09.00
Livesänd föreläsning från Rådhussalen

Föreläsningen ” Arkitekturens många ansikten” är en av programpunkterna i Arkitekturveckan 2021. Föreläsningen direktsänds från Rådhussalen i Karlshamn den 30 augusti klockan 08.00-09.00. Om du vill delta på plats, välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Rahel Belatchew är arkitekt och driver Belatchew Arkitekter – en formstark arkitektbyrå som jobbar proaktivt med människan i centrum, innovation och tar gärna egna initiativ till projekt och samarbeten. Genom sin långa och breda erfarenhet och starka röst i arkitekturdebatten är Rahel en viktig förebild i arkitektursverige.

30/8 Skördefest Fridhem

12.00-13.00
Fridhem

Växa tillsammans är ett integrationsprojekt och tillika stadsodlingsprojekt i ett av våra miljonprogramområde med inte mindre än 25 olika nationaliteter. Odlingen har blivit en naturlig mötesplats för områdets alla hyresgäster oavsett ålder, kön och ursprung. Här odlar vi såväl grönsaker som nya vänner. Bosocialchef Cecilia Clang och Fridhems odlare bjuder på visning bland odlingslotter i Fridhem.

Begränsat antal deltagare. Boka din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.

31/8 Boendet som en förutsättning för aktivt och hälsosamt åldrande

11.00-12.00
Livesänd föreläsning från Rådhussalen.

Föreläsningen ” Boendet som en förutsättning för aktivt och hälsosamt åldrande” är en av programpunkterna i Arkitekturveckan 2021. Föreläsningen direktsänds från Rådhussalen i Karlshamn den 31 augusti klockan 11.00-12.00. Om du vill delta på plats, välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Föreläsare Susanne Iwarsson är professor i gerontologi och koordinator för forskningscentrum CASE (Center for ageing and supportive environments) på Lunds Universitet, Susanne leder den tvärvetenskapliga forskargruppen ”Aktivt och hälsosamt åldrande” vars inriktning är en kombination av miljöinriktad gerontologi, hälsovetenskap och neurovetenskap. Forskargruppen intresserar sig särskilt för den åldrande befolkningens möjligheter till aktivitet och delaktighet i samhällslivet. En viktig utgångspunkt är metodutveckling av betydelsen för planeringen av bostäder och ett samhälle tillgängligt för alla, med det så kallade Enablerkonceptet och Housing Enabler som de mest kända bidragen.

1/9 Kvinnorna som formade Karlshamn

16.00-17.30
Guidad stadsvandring, utgår från Körmölleplan vid Norreport  

Anki Hansson leder den guidadade turen bland kvinnorna som formade Karlshamn. Anki är en välkänd karlshamnsprofil och uppskattad stadsguide. Med hög ambition och hängivenhet tar hon sig an olika typer av guidningsuppdrag. Hennes mångsidighet och långa erfarenhet tillsammans med genuin nyfikenhet, intresse för människor och deras historia och berättelser gör hennes guidningar till ett återkommande och eftertraktat inslag under Arkitekturveckan.

Begränsat antal deltagare. Boka din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.

2/9 Från skola till drömbostad – äga, förvalta och bevara

11.30-12.30
Gustavstorps Byväg 81, Mörrum

Anna Neah Deutgen, en byggnadsvårdsintresserad projektledare med utbildning inom media och kommunikation, bjuder in till visning av sitt hem och hjärteprojekt. Storskolan i Gustavstorp togs i bruk 1903 och var småskola fram till 1989 då den övergick till att bli privatbostad. Anna flyttade in november 2009 och har sedan dess respektfullt, tålmodigt och med mestadels egen handkraft tagit sig an att rusta upp och ta hand om det stora huset.

Fasaden har åter exempelvis välsignats med linoljefärg och fönster rustas upp efterhand. Den gamla oisolerade slöjdsalen på övervåningen har byggts om till tre mindre rum och isolerats. Tre taniga buskar i trädgården har byggts ut till en blommande och grön oas med tillhörande köksträdgård med stentrappor, smågatsten och en damm. Med underfundighet och återbruk har huset och tomten förvandlats från skola till bostad men med full respekt för husets historia.

Begränsat antal deltagare. Boka din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.

3/9 Det nya speglar det gamla

11.30-12.30 samt 13.30-14.30
Visning av Karlshamns nya torgpaviljong

William Lavesson, byggprojektledare i Karlshamns kommun och Hanna Victorsons dotter, Bodil Viktorsson, guidar oss i den nya torgpaviljongen. Bodil kommer att berätta om Hanna som person och om hennes upplevelse av den gamla byggnaden. William berättar om processen bakom det nya huset samt på vilket sätt den fortfarande speglar den ursprungliga byggnaden och Hannas syn på arkitektur.

Begränsat antal deltagare. Boka din plats genom att skicka e-post till arkitekturveckan@karlshamn.se.