Aktuellt om coronavirus

Karlshamns kommun följer noggrant händelseutvecklingen kring coronaviruset och covid-19. Vi har en nära samverkan med andra aktörer och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Länk till senaste nytt angående Corona

Länk till informationsmaterial att ladda ner angående Corona. Materialet är fritt att använda för både företag och föreningar.

Här på Region Blekinges webbsida hittar du information gällande vaccinationen mot covid-19.

Karlshamns kommun arbetar aktivt för att begränsa smittspridningen med ett särskilt fokus på riskgrupper. Vi strävar efter att upprätthålla prioriterade verksamheter, och har beredskap för en eskalerande situation.

Så kan vi tillsammans minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset uppmanar svenska myndigheter allmänheten följande:

• Stanna hemma om du får feber, hosta, snuva eller ont i halsen. Undvik att träffa andra personer än de du bor med.
  • Stanna hemma tills du är helt frisk och två dagar extra.
  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök hos äldre och andra sårbara människor och aldrig göra ett besök om du känner minsta sjuksymtom.
  • Det råder besöksförbud på kommunens äldreboenden.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Använd handsprit om du inte har tvål och vatten.
  • Håll avstånd till andra – både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget och andra allmänna färdmedel.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym. Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Tänk igenom om din resa inom Sverige och speciellt utomlands verkligen är nödvändig.

Tvätta händerna och minska risken att bli sjuk.

Om vaccin mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i sjukdomen. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Det går inte att boka vaccination i dagsläget.  Region Blekinge kommer löpande berätta om hur arbetet med förberedelserna för vaccineringen mot covid-19 går.

Här hittar du information om vaccin mot infektionssjukdomen covid-19.

Sök i första hand informationen på nätet

• Det kan vara hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser.
  • Håll dig uppdaterad om läget på webbplatsen krisinformation.se. Där finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset och covid-19.
  • Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.
  • Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.
  • Covid-19 – coronavirus, 1177 Vårdguidens webbplats
  • Folkhälsomyndigheten har sammanställt vanliga frågor och svar kring exempelvis symtom på smitta och hur viruset smittar, och vad du kan göra för att undvika spridning av smitta.
  • Frågor och svar om coronaviruset, Folkhälsomyndighetens webbplats

Rutiner för provtagning

Läs vad som är aktuellt om detta på Region Blekinges webbsida.

Kontakta 1177 om du har feber och luftvägssymtom

Har du rest i de utsatta områdena under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont ska du inte bege dig direkt till en vårdmottagning. I stället ska du kontakta 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177 för att få information om vart du ska vända dig.

Om du har allmänna frågor om viruset kan du ringa telefonnummer 113 13.

In other languages

Teckenspråkstolkad information om covid-19, krisinformation.se

Information om covid-19 på olika språk, Folkhälsomyndighetens webbplats

Information på olika språk om hur du kan skydda dig och andra från smitta, Folkhälsomyndighetens webbplats

Nyheter om covid-19 på flera språk, Sveriges Radios webbplats

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.