Näringsliv

Karlshamn ❤ Näringsliv = Sant.

Det ska vara enkelt att driva företag i Karlshamns kommun. Vi vill att du som företagare ska ha de bästa förutsättningarna som finns för att starta, driva och utveckla just ditt företag. Vi på Näringslivsenheten brinner för att skapa ett riktigt gott företagsklimat – det gör vi bäst kommun och näringsliv tillsammans!

Här på vår sida hittar du som företagare mycket värdefull information. Hur du gör om du vill starta företag, vilka tillstånd ditt företag behöver söka och hur du lämnar anbud till våra upphandlingar med mera. Kan vi hjälpa dig ytterligare så är du alltid välkommen att kontakta oss via mail eller telefon. Vi finns här för att serva er!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att ta del av aktuell näringslivsinformation.

Nyheter från Näringslivsenheten

STAFETTINTERVJUN

Stafettintervjun går denna veckan vidare till Lotta Niemi på Lotta Niemi Design studio.

🌟Berätta för dom som inte vet, vem är du och vad kan LottaNiemi Design Studio hjälpa till med?

-Jag, Lotta, är utbildad Mode-och Textildesigner och ...även skräddare. Jag blev egenföretagare efter mina avslutade studier på Textilhögskolan 2010. Sedan dess har jag jobbat i företaget på deltid men sedan drygt 5 år tillbaka på heltid.

Vi jobbar med det mesta inom sömnad, design, mönsterkonstruktion och textil av kläder, inredning och mer konstnärliga kreationer. Vi skapar egna kläd- och accessoarkollektioner under
Remake-märket LottaNiemi: Re-Made in Sweden som säljs i vår butik och några andra minder butiker i södra Sverige. Dessa unika lokaltillverkade plagg är helt eller delvis skapade utav rest-eller spilltyger och läder eller återvunnet material/kläder.

I vår designstudio utför vi även projekt inom modedesign, textildesign och styling, liksom klassisk ändrings och lagningssömnad samt måttbeställd skräddarsömnad till privatpersoner, teater-och musikalproduktion, företag och butiker.

🌟Ni har nyligen flyttat till nya lokaler. Var hittar man er och hur trivs ni?

-Ja, 1/6 flyttade vi till ny fin lokal på Ronnebygatan 24. Vi trivs jättebra och har framför allt bättre skyltfönster ut från butiken, ligger på gatuplan och vi ser mycket mer folk nu än innan. Det är också lättare att hitta oss nu såklart!

🌟Om du fick vara stadsminister för en dag, vad skulle du göra då?

-Oj, ingen fråga jag någonsin tänkt på men nu när du ställer den så..!

Som egenföretagare skulle jag göra det lättare och mindre kostsamt att vara just egen, framför allt i lokalhyror och att anställa personal. Lägre sociala avgifter/skatt och så skulle även Remake-produkter, alltså som i vårt fall kläder och accessoarer som är skapade utav återvunnet material eller spill/restmaterial också gå under 6% moms liksom ändrings-och lagningssömnad.

🌟Tack snälla för dina svar. Nu undrar vi till sist vilken företagare i Karlshamns kommun du vill skicka vidare stafettpinnen till.

-Jag är nyfiken på att veta mer om finsnickaren Christopher Von
Trampe. Här kommer stafettpinnen!

NY INVESTERING I KARLSHAMN

Jättelikt batteri planeras och förbereds i Karlshamn som genom batterilagring ska stabilisera elnätet och pressa elpriset.
Idag skriver Svenska Dagbladet om Ingrid Capacitys investering i teknik för att bygga ett jättelikt batteri i Karlshamns kommun ...för ca 350 miljoner kronor. Ingrid Capacity AB förbereder och planerar nu för Sveriges största batterilager och en anslutning på upp mot 70 MW, en effekt som kan jämföras med en stad på ca 100 000 invånare, när den har sitt största effektbehov.

Energilagring är idag mest omtalat som att kunna balansera elsystem med hög andel väderberoende el från sol-och vindkraft genom att lagra den när det finns ett överskott och trycka in i elnätet vid underskott. Batterilager är en lösning som kan jämna ut skillnaden mellan produktion och konsumtion, där även elpriset kan pressas genom att fylla batterierna nattetid, när elen är billig och sedan skicka tillbaka när det är brist och höga priser, berättar Nicklas Bäcker, strategichef på Ingrid Capacity AB i dagens SvD.

Tesla installerar nu sitt andra jättelika batterilager i delstaten Victoria i Australien. I USA är vindkraften nu större än kolkraften och har över 4 GW installerad batterikapacitet som ger ifrån sig lika mycket energi som 3-4 kärnreaktorer. New Energy Finance tror att energilagren i världen kommer att 20-dubblas till 358 GW den kommande 8 åren.

Läs hela artikeln i SvD:
www.svd.se/a/gEWjGa/enormt-batteri-ska-pressa-ner-elpriset-svenska-ingrid-capacity

Karlshamns attraktivitet växer och utvecklingen fortsätter. Satsningen i Karlshamns kommun blir del av framtidens elförsörjning oavsett produktionsval av el i framtiden!
Att vi kan erbjuda stabilitet stärker på sikt Karlshamn och Blekinges konkurrenskraft för såväl fler framtida företagsinvesteringar som för befintliga elkunder, säger Mathias Wijk, etableringschef Karlshamns kommun.

FÖRETAGSBESÖK

... hos gänget på Allt i murning. Ett företag som erbjuder tjänster inom murning, fasadputs och fasadrenovering. Dessutom säljer dom även eldstäder och har egen butik med utställning. Tack för att ni tog er tid att berätta om er verksamhet och hur ni tycker vi ...tillsammans kan skapa ett ännu bättre företagsklimat här i Karlshamns kommun! 👌

Tack Anders! 🙌

NÄRINGSLIVSLUNCH TISDAG 27/9

Wow, det här ska bli så roligt! Nästa tisdag den 27/9 är det dags för Näringslivslunch igen. Denna gången på DFDS färja i Stilleryd. Rundvandring, besök i shopen och god lunch ombord på båten. Som vanligt också information från ...Näringslivsenheten, Företagarna Karlshamn och Svenskt Näringsliv Blekinge plus en massa nätverkande med andra företagare.

Anmäl er och läs mer information i länken nedan:
https://app.emarketeer.com/a/plink/row/30320fca49fecdba3f30b857df36f3d977c8505c10bef09253bcd46791adc76f93946e5ffebec460bbcea7732d48cd7254c8.html

KARLSHAMNSDAGEN

För att fira nysatsningen för Karlshamns Handel arrangeras Karlshamnsdagen imorgon lördag den 17 september kl 10-15. Det bjuds på roliga aktiviteter för både stora och små. Modevisning utomhus vid Citygallerian kl 13 där lokala butiker visar upp höstens nyheter. ...På Drottninggatan kommer det också att finnas utställare och minimarknad. På torget finns det en hoppborg för alla barn. Dessutom blir det tävlingar för både vuxna och barn. Vi ses imorgon!🎈

BATTERYLOOP & INGRID CAPACITY

För ett tag sedan presenterade Ingrid Capacity sin satsning på ett batterilager i Karlshamns kommun. I samarbete med Karlshamn Energi byggs den första delen och nu kliver BatteryLoop in, som ägs av Stena-koncernen, för en satsning tillsammans med ...Ingrid Capacity.

BatteryLoop skapar cirkulära lösningar för ett elektrifierat samhälle. Deras energilagringssystem BLESS™ är gjorda med återanvända elfordonsbatterier. Tillsammans med sin egenutvecklade digitala tjänsteplattform kan de till exempel kapa effekttoppar, lagra sol- och vindenergi, stödja laddning av elfordon och generera intäkter till kunden.

”Att våra energilagringssystem är tillverkade med återanvända batterier från fordonsindustrin är både resurseffektivt och klimatsmart. Vi styr även vår BLESS™ för att vara optimal med vår egenutvecklade digitala tjänsteplattform. För att lyckas med elektrifieringen av samhället och nå uppsatta klimatmål är återanvändning och innovativa lösningar avgörande”, säger Rasmus Bergström, VD BatteryLoop i gårdagens pressmeddelande.

Att Karlshamn är mer och mer intressant är det ingen tvekan om och detta samarbete hoppas vi bara är början! Den gröna omställningen, där batterilager är en del i lösningen av elektrifieringsfrågan, gör deras satsning både spännande och bra för Karlshamn och Blekinge, säger Karlshamns etableringschef Mathias Wijk.

KARLSHAMN INTRESSERAR ALLT FLER

Den senaste tidens besök i Karlshamn vittnar om detta, då vi haft många besök från flera olika företag inom olika branscher i syfte att diskutera kring framtida investeringar.
Attraktiviteten, som företagen upplever återfinns i Karlshamns ...förutsättningar och möjligheter med närhet, mark, elkapacitet, hamn med mera, men också i den pågående bostadsplaneringen. Möten och besök i Karlshamn skapar mervärden och fortsatt bra relationer för framtiden.
Välkommen du också, när du vill!

FÖRETAGSBESÖK

Idag träffade Visit Karlshamn tillsammans med Visit Blekinge DFDS Seaways. Intressanta och givande samtal om hur vi kan utveckla vårt samarbete framöver. Vi fick också en trevlig rundtur på den nya båten Luna Seaways som dagligen går från Karlshamn till Klaipeda i ...Litauen.🌟

📣 Vårt nya nyhetsbrev är ute, läs det här:

https://app.emarketeer.com/a/plink/row/30323ec9527efea5f1429a6b8f1155001ec3ba6b2761af8714b3744700a73c21a951618666e50b9ef5c1690474b030557f34.html