Gunilla, skolsköterska

Gunilla Persson är skolsköterska på Hällaryds skola, Klockebacksskolan och Kyrkskolan. Foto: Hanna Hörnbäck/Karlshamns kommun

Gunilla Persson var yngst av sina kollegor när hon började arbeta som skolsköterska i Karlshamns kommun år 2007. Idag är hon äldst.

Gunilla har hand om förskoleklasselever och elever upp till årskurs 6 på Hällaryds skola, Klockebacksskolan och Kyrkskolan i Asarum. Hos henne står dörren alltid öppen så att eleverna spontant ska kunna komma in och fråga om saker de vill ha hjälp med eller undrar över.
– Det kan vara att de fått en sticka i fingret, en stukad fot eller bara undrar över något. Jag vill att de ska känna att jag alltid finns där för dem och kan hjälpa dem i både stort och smått, säger Gunilla som ser sig som en vägledare för både elever och familjer i hur man tar hand om sig och sin kropp på bästa sätt.

Som skolsköterska träffar Gunilla elever och deras familjer i både enskilda samtal och i gruppsamtal mellan skola, familj och elev. Hon jobbar under sekretess och har ganska varierade dagar. Hon vaccinerar, dokumenterar elevernas hälsoutveckling, följer upp elevernas hälsa och balans mellan sömn-kost-rörelse för att eleverna ska må så bra som möjligt, orka lära sig nya saker och ha roligt.
– Allt jag säger och gör handlar om att främja hälsan i förebyggande syfte. Varje människa behöver sömn, rörelse och mat för att må bra och jag förespråkar till exempel att eleverna ska äta frukost innan skolan. En kropp behöver liksom en bil rätt bränsle för att orka.

”Jag älskar att jobba med människor och att vägleda elever vidare i livet om hur man tar hand om sig själv och andra för att alla ska må så bra som möjligt.”

En skolsköterskas roll innebär frekvent samarbete med all personal i skolan och flera yttre aktörer såsom vårdcentraler, barnmottagning, barnhälsovård, habilitering, barn- och ungdomspsykiatrin med flera.
– Trots att jag har kontakt med så många människor varje dag är det ett ganska ensamt jobb som jag har ganska stor frihet att styra över. Det passar mig väldigt bra.

En utmaning som Gunilla tycker att hon har i sitt jobb är det utbredda användandet av sociala medier.
– Både elever och föräldrar får idag så otroligt mycket information från olika sociala medier och det är ibland svårt att se vad som är sunt eller inte. Men något som gläder mig är att allt fler barn får allt mer begränsad skärmtid, vilket har en positiv inverkan på välbefinnandet och sömnen.

Gunilla började sin karriärsbana som vårdbiträde för att sedan utbilda sig till sjuksköterska. Efter ytterligare några år vidareutbildade hon sig till distriktssköterska/skolsköterska – ett val hon aldrig ångrat.
– Jag började faktiskt min yrkesbana i Karlshamns kommun redan som 15-åring då jag jobbade extra på Östralycke äldreboende, och jag trivs så bra med mitt jobb som skolsköterska här i kommunen att jag planerar att vara kvar tills pensionen, säger Gunilla.