- Du är här:
- Bo, Trafik och Miljö
- Detaljplaner
- Vanliga frågor
Vanliga frågor
På denna sida kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna gällande detaljplaner.
Kostnaden för ett planarbete regleras i det avtal som skrivs mellan Sökanden och kommunen innan själva detaljplanearbetet startar. Kostnaden beror på detaljplanens omfattning och kan variera från cirka 100 000 till 500 000 kronor. Det tas även ut en avgift för planbesked, detta görs oberoende om beskedet är positivt eller negativt.
En detaljplan tar vanligtvis cirka 2 år men kan variera beroende på planens omfattning och om några hinder eller problem uppdagas under processens gång. När arbetet med en detaljplan kan starta beror på hur många planer som för tillfället hanteras i kommunen.
Ja, en detaljplan är juridiskt bindande vilket innebär att detaljplanen i princip medför en rätt att bygga i enlighet med planen under en särskild angiven genomförandetid som är minst 5 och högst 15 år. Efter genomförandetiden fortsätter planen att gälla på samma sätt som innan men med skillnaden att planen kan ersättas, ändras eller upphävas utan att berörda kan begära ersättning för förlorade rättigheter.
Ja en detaljplan går att överklaga. Överklagandet ska skickas till kommunen som i sin tur avgör om överklagandet har kommit in under rätt tidsperiod i en så kallad rättstidsprövning.
Sedan skickas överklagandet, tillsammans med övriga handlingar i ärendet, vidare till mark- och miljödomstolen. Om överklagandet inte kommit in i rätt tid ska kommunen besluta om att avvisa överklagandet.