Sälja folköl

Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 volymprocent upp till 3,5 volymprocent. Här kan du läsa vilka regler som gäller och hur du gör för att anmäla försäljning och servering av folköl. Om din restaurang redan har ett serveringstillstånd för alkohol, behöver du inte anmäla försäljning av folköl.

Det finns flera saker att tänka på om man ska sälja folköl. Det är också viktigt att vara ute i god tid då ett tillstånd kan behövas. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller inte hittar det du söker.

Sälja folköl i butik

För att få sälja folköl måste du också sälja mat. Det innebär att du ska registrera din butik som livsmedelsverksamhet. Det görs på Blankett för registrering av livsmedelsverksamhet.
För att din butik ska godkännas som livsmedelsverksamhet måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.
Det ska dessutom finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Kontakta gärna Miljöförbundet om du är osäker på vad som gäller.

Servera folköl

För att få servera folköl måste du också servera mat under hela serveringstiden. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur. Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten.
Serveringsytan behöver vara avgränsad så att det blir tydligt för gästerna var de får vara med sin dryck.
För att få servera mat ska du registrera verksamheten hos miljöförbundet. Det innebär att du ska registrera din lokal som livsmedelsverksamhet. Det görs på Blankett för registrering av livsmedelsverksamhet.
Kontakta gärna Miljöförbundet om du är osäker på vad som gäller.

Servering av folköl på festivaler

Du får inte sälja folköl från rörliga försäljningsställen. På festivaler eller liknande evenemang måste du sälja från en fast lokal, som är godkänd som livsmedelslokal. Det innebär att det inte är tillräckligt med till exempel en korvvagn. Däremot kan en kiosk bli godkänd som livsmedelslokal, om du uppfyller alla krav.
Kontakta gärna Miljöförbundet om du är osäker på vad som gäller.

Anmälningsskyldighet

För den som vill bedriva detaljhandel eller servering av folköl ska en anmälan om verksamheten göras till den kommun där försäljningen sker. Om ett försäljningsställe byter ägare är det viktigt att observera att den nya ägaren måste skicka in en ny anmälan till kommunen. Anmälan om försäljning eller servering av folköl i Karlshamn, Sölvesborg eller Olofströms kommun görs via e-tjänsten Blekingeserverat.

För att använda e-tjänsten krävs BankID. Saknar du BankID eller har andra frågor, kan du kontakta Miljöförbundet på miljokontoret@miljovast.se.

Om du avslutar din försäljning eller servering av folköl behöver du meddela detta till kommunen och miljöförbundet.

Egenkontroll

Du som ansvarar för en butik eller restaurang som säljer folköl, måste enligt lagen ha ett program för egenkontroll. Detta egenkontrollprogram ska skickas tillsammans med anmälan till kommunen. Syftet med ett sådant program är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna. Kontakta Miljöförbundet om du behöver en mall för hur ett egenkontrollprogram kan se ut.

Åldersgräns

Folköl får inte säljas till någon som är under 18 år eller till någon som man misstänker ska lämna över ölen till en annan person som ännu inte har fyllt 18 år (langning). Folköl får inte heller säljas eller serveras till en person som är berusad av alkohol eller påverkad av annat berusningsmedel. Varje försäljningsställe ska också ha tydliga skyltar inne i butiken samt i anslutning till kassan angående att åldersgränsen 18 år. Skriv ut eller beställ skyltar här.

Märkning och marknadsföring

Marknadsföring av folköl får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk. Det är tillåtet att använda neutrala skyltar med saklig text som informerar om varans märke samt pris. För mer utförlig information om märkning och marknadsföring besök gärna Konsumentverkets webbplats.

Sanktioner

Om reglerna angående detaljhandel med eller servering av folköl inte följs kan kommunen förbjuda försäljning eller delge en varning. Längden på förbudet påverkas av faktorer som om lagöverträdelsen upprepas eller anses vara en allvarlig underlåtelse.