Betalningsbestridande

Har du fått en faktura på varor som du inte beställt?
Betala inte, betala bara för varor du uttryckligen har beställt. Om du krävs på betalning trots att du inte har gjort en beställning finns det några riktlinjer att följa.

Så här går du till väga för att bestrida fakturan:

  • Meddela företaget skriftligt att du inte tänker betala. I brevet ska du uppge ditt namn, adress, telefonnummer och e-postadress om du har en sådan. Dessutom ska du ange numret, beloppet och datumet på den faktura som du inte tänker betala och förstås anledningen till varför du inte betalar.
  • Det kan vara bra att spara en kopia på brevet. En extra trygghet är också att skicka brevet rekommenderat.
  • Du är inte skyldig att betala porto för att skicka tillbaka varor du inte har beställt. Om företaget vill ha tillbaka varorna får de antingen hämta dem eller skicka returporto.
  • Om du får en påminnelse på den första fakturan behöver du inte skriva ett nytt brev. Det är tillräckligt att invända mot det första betalningskravet.
  • Trots att du har invänt mot en faktura kan det hända att företaget har tagit ärendet vidare till ett inkassobolag. Då får du ett nytt krav, denna gång från inkassobolaget. Det är viktigt att du bestrider även detta krav skriftligen. Brevet kan utformas på samma sätt som brevet till företaget som hade det ursprungliga kravet på dig. Skicka även med det brev du skrev till företaget. Återigen är det bra att spara en kopia på brevet du skickar.
  • Bara för att ett inkassobolag eller kronofogden kräver dig på pengar är du inte skyldig att betala. Många inkassobolag undersöker inte om kravet är korrekt förrän en konsument bestrider det. Det är upp till företaget som kräver dig på pengar att bevisa att du är skyldig att betala.
  • Du riskerar inte en betalningsanmärkning bara för att du bestrider ett krav från ett inkassobolag eller kronofogden.
  • En betalningsanmärkning får du om du inte bestrider kravet från kronofogden, eller att tingsrätten har dömt att du är skyldig att betala en fordran och du trots detta väljer att inte betala.
  • Bestrid alla krav som du inte anser att du ska betala.

Läs gärna mer om inkasso.

Konsumentverket och Konsumentombudsmannen sätter extra stort fokus på företag som ägnar sig åt den här typen av marknadsföringsmetoder och avtalskonstruktioner. Därför uppmanar vi drabbade konsumenter att anmäla företag som agerar oetiskt.

Har du ytterligare funderingar kring detta ta kontakt med oss, se kontaktuppgifter till höger.