Claudia, enhetschef i hemsjukvården

Claudia Svensson Kuzemko jobbar som enhetschef för hemsjukvården i kommunen. Foto: Hanna Hörnbäck/Karlshamns kommun

Claudia Svensson Kuzemko har alltid varit nyfiken på människor och vad som motiverar dem. Eftersom hon har arbetat länge i en coachande roll var steget till att bli enhetschef inom hemsjukvården naturligt att ta. Hon och hennes medarbetare håller till på ett av kommunens största och modernaste äldreboenden.

­– Det som lockade mig att söka jobbet som enhetschef var att yrkesrollen också består av olika ansvarsområden och att man arbetar både självständigt och med samverkan.

Claudia har läst programmet för internationell administration och har en filosofie magisterexamen i franska som hon byggt på med företagsekonomi, psykologi samt organisering och ledning. Efter examen har hon arbetat på Ikea, Försäkringskassan, Karlskrona kommun och Region Blekinge. I april 2022 började hon arbeta i Karlshamns kommun som enhetschef med verksamhets-, budget-, arbetsmiljö- och personalansvar för sjuksköterskor som arbetar i en dygnet runt-verksamhet med hemsjukvård i särskilt och ordinärt boende. Totalt har hon ansvar för 28 medarbetare.

– Som relativt ny i rollen som enhetschef var mina utmaningar att sätta mig in i verksamhetsfrågorna, att landa i min nya roll och att hitta en bra balans.

Som ny chef är det många möten, utbildningar och annat som står på schemat. I början var Claudia var noga med att skriva i sin digitala almanacka och på sin lilla whiteboardtavla utanför dörren precis hur hennes dag såg ut så att hennes medarbetare skulle veta vad hon gjorde och var hon befann sig. Även idag kan de alltid ringa henne och hon försöker alltid vara tillgänglig.

– Jag tycker det är viktigt att vara en närvarande chef och ha tid att kunna vara inne på kontoret här på Östralycke och få umgås och finnas på plats för min personal.

”Det bästa med mitt jobb är variationen av arbetsuppgifter och alla möten i vardagen med andra professioner och funktioner. Jag lär mig något nytt precis hela tiden!”

 

Enligt Claudia finns det ingen arbetsdag som är den andra lik.

– Det är det som är tjusningen, tycker jag. Likaså variationen av arbetsuppgifter och alla möten i vardagen med andra professioner och funktioner. Jag lär mig något nytt precis hela tiden!

Claudia är en person som hela tiden vill växa och utvecklas och i Karlshamns kommun ser hon stora möjligheter att kunna göra just det.

– Det finns många utvecklingsmöjligheter inom omsorgen eftersom det finns så många olika verksamhetsområden och roller här, vilket är väldigt positivt om man vill gå vidare i karriären.

Hon vill också hylla Karlshamns kommuns mentorskap för nya chefer.

– Som ny chef blir man tilldelad en mentor som man träffar en gång i månaden under cirka ett års tid för dialog och reflektion kring ledarskap. Möjligheten att kunna bolla alla tankar och funderingar som dyker upp är värdefullt och betyder oerhört mycket för mig!