Stöd till barn och unga

Om du som är barn eller ung mår dåligt på något sätt så ska du aldrig behöva vara ensam med det. Du har rätt att må bra, känna dig trygg, och få den hjälp du behöver. Vänta aldrig med att berätta. Du kan alltid ringa Öppenvårdens Råd- och stödtelefon på telefonnummer 0454 – 810 35.

Här på sidan hittar du fler tips och råd på vem du kan prata med. 

På 1177.se kan du läsa mer om När du som barn mår psykiskt dåligt .

Hitta på sidan

Mobbning

Det är rektorns ansvar att ingen blir mobbad i skolan. Blir du, eller någon annan, ändå mobbad ska du gå till en vuxen och få hjälp. Det kan vara en förälder, din lärare, skolsköterskan, skolkuratorn eller någon annan du litar på.
Läs mer om mobbning på UMO.se

Våld och kränkningar

Du har rätt att vara den du är, så länge du inte kränker någon annan. Du får prata ditt språk och tillhöra din religion och din etniska och kulturella bakgrund. Du har också rätt till din sexuella läggning och det kön du upplever att du har. Allt det här är en del av din identitet och ingen får kränka dig på grund av den du är!

Sexuella övergrepp och trakasserier

Om någon tar på dig på ett sätt som känns otrevligt kallas det sexuella trakasserier. Ingen får göra så mot dig. Det är personen som tafsar och trakasserar som gör fel – inte du.
Hösten 2017 kom #metoo. Då var det många som vågade berätta att de blivit sexuellt trakasserade. Flera kändisar, sångare och artister hade också råkat ut för att någon tafsat på dem. Några hade blivit lurade till att ta av kläder eller ha kroppskontakt eller sex fast de inte ville.

Om någon utsätter dig för sexuella övergrepp eller trakasserier så måste du berätta det.

Har du det jobbigt hemma?

Har du en förälder som inte är snäll mot dig? Mår din förälder dåligt? Eller oroar du dig för att någon där hemma tar droger eller dricker för mycket alkohol?

Ibland tänker du kanske att alla familjer är perfekta utom din. Men sanningen är att de flesta familjer har både bra och dåliga sidor. Så våga berätta. Nedan hittar du förslag på vem du kan prata med.

På 1177.se kan du läsa mer om När en vuxen i familjen inte mår bra

Här finns någon att prata med

Skolsköterskan

Skolsköterskan finns till för dig som går i skolan. Varje skola har skolsköterska och kurator som gärna träffar och hjälper dig vidare om du behöver.

Öppenvården

Du kan alltid höra av dig till oss på Öppenvården om du har det svårt och behöver någon vuxen att prata med. Du kan vara anonym när du kontaktar oss. 0454 – 810 35.

Ungdomsmottagningen, UMO (för dig som är 13-25 år)

Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen, om du mår dåligt eller har det jobbigt hemma och behöver någon att prata med. Kom direkt till mottagningen eller ring i förväg och beställ en tid. Ungdomsmottagningen, tar emot dig som är 13-25 år. Du kan fråga både om psykisk hälsa och om allt annat som är viktigt för dig som är ung. Det kostar inget att besöka ungdomsmottagningen. Alla i personalen har tystnadsplikt och följer lagen om sekretess.
Här hittar du öppettider och kontaktuppgifter.

På umo.se hittar du ett 50-tal organisationer du kan kontakta. Även du som är under 13 år kan få information på webbplatsen.

Vårdcentralens samtalsmottagning (för dig som är under 17 år)

På vårdcentralen finns samtalsmottagning för barn och unga under 17 år. Du kan själv kontakta dem eller be någon du litar på om hjälp. Även föräldrar som är oroliga för sina barn är välkomna dit.

Här hittar du kontaktuppgifter till din vårdcentral.

Du kan även maila till vårdcentralens samtalsmottagning projekt.fyren@ltblekinge.se

Barn- och ungdoms psykiatrin, BUP

Mår du väldigt dåligt så ring eller gå till barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Vänta inte. Att berätta tidigt hjälper dig att må bättre fortare.

Vårdguiden 1177.se

1177.se finns en lista på de verksamheter och mottagningar som finns till stöd och hjälp för unga i Blekinge. Du kan även kontakta vårdguiden på telefonnummer 1177 för rådgivning via telefon.