Foto: Daniel Lenneér

Välspelad hyllningskonsert

2014-10-13 | Karlshamn 350 år
Lördagen den 11 oktober gästade Dire Straits tribute Karlshamn och Stadsteatern. Det var otroligt välspelat och bitvis kusligt likt bandet man kopierade. Det blev i huvudsak en greatest hits-kavalkad. Det nästa bästa Dire straits-fansen kan få, efter den äkta varan.

Bandet, som inte har något namn, förutom att de är vad de heter, kommer från Mariestad och består av Totte Rajamäki, sång och gitarr, Stefan Jonsson, sologitarr, Jan Ståhl, bas och sång, Martin Lindqvist, saxofon, klaviatur och tamburin, Ola Johansson, trummor och Sven Hammarström, klaviatur. Det är fjärde turnésvängen för bandet/konceptet/konserten Dire Straits tribute och den här gången finns Karlshamn med bland städerna man besöker.

Tributeband är en lite märklig företeelse. Där ett coverband tar ut svängarna och tolkar andras material handlar en tribute om att kopiera exakt. Man får inte hitta på för mycket eget, helst ingenting alls. Det är karbonpapper på musiken och följa linjerna som gäller.

Verklighetens Dire Straits var ett brittiskt rockband från Newcastle som var aktivt mellan 1977 och 1995. Sångaren och gitarristen Mark Knopfler var bandets tydliga centralgestalt. Gruppen gjorde ingen stor sak av att upphöra 1995, efter sex skivor, otaliga världsturnér och miljontals sålda skivor. Bandet "somnade bara in" och Mark Knopfler gled ganska obemärkt in i en fortsatt karriär som soloartist där han framgångsrikt blandade bandets klassiker med eget material.

Down to the water line, första låten från första skivan, rullar igång konserten perfekt. Det dröjer heller inte länge innan gruppen ”signaturmelodi” Sultans of swing kommer. Mot slutet av första setet i konserten kommer Telegraph road, ett monster till låt. Det är lite märkligt att en låt som är en kvart lång och handlar om något så tråkigt som en väg är bandets absolut största ögonblick. Men så är det, även i tribute-version. Visst saknas blues-studsiga höjdpunkterna Six blade knife och Once upon a Time in the West, samtidigt som söndertjatade tramslåtarna Walk of life och Twisting by the pool spelas obligatoriskt, men det är anmärkningar i marginalen. Det är genomgående otroligt välspelat och nästan kusligt likt förlagan, inte minst genom Totte Rajamäkis sång och Stefan Jonssons gitarr. Konserten avslutas efter drygt två timmar med Money for nothing som extranummer. 

Besökarna fick precis vad som förväntades av kvällen. En trevlig och välspelad hyllningskonsert. Det nästa bästa, Dire Strais-fansen kan få, efter den äkta varan.

  • Författare: daniel.lenneer@karlshamn.se
  • Etiketter: karlshamn350 konsert tribute
Webbredaktörsinloggning

| Glömt lösenord?