kommun

Lägesbild 23 oktober om oljeutsläppet i Pukaviksbukten

Kommunens krisledningsstab förbereder organisationen för att tjockoljan från grundstötta färjan i Pukaviksbukten även kan nå Karlshamn. Utbildning av personal, inköp av skyddsutrustning, och planering för matförsörjning under en eventuell sanering är några av åtgärderna. 

Lägesbild från Karlshamns krisledningsstab 23 oktober

Passagerarfärjan Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn när den gick på grund i Pukaviksbukten söndagen den 22 oktober. Vid halv sju larmar färjan om problem och flera räddningsbåtar skickas ut till platsen. Under förmiddagen tas beslut om att evakuera passagerare och några av besättningsmedlemmarna. Den skadade färjan läcker diesel och tjockolja och Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen arbetar gemensamt med läckaget. Arbetet fortsatte med att inspektera skador och bedöma läget inför eventuell bärgning och bogsering.

Under eftermiddagen lämnades besked om att fartyget har flera hål i skrovet och tar in vatten. Färjan bedöms ligga stadigt på grund och ska säkras innan den dras loss och bogseras till hamnen. Arbetet fortsatte med högsta prioritet att sanera och få stopp på utsläppet. Under söndagens eftermiddag meddelas att olja flutit i land på Listerlandet, från Lörby till Krokås. Kommande påverkan på Karlshamns kommun är fortfarande osäkert.

Kustbevakningen har påbörjat en förundersökning om olyckan.

Genomförda åtgärder

Kommunens krisledningsstab genomförde under söndagens eftermiddag och kväll flera möten. De interna stabsmötena varvades med länsgemensamma möte med flertalet aktörer som arbetar med händelsen där stabens samverkansfunktion deltog. Målet med kommunens stabsmöten var att förbereda resurser för att kunna inleda sanering om olja skulle nå Karlshamns kommun. Ett antal åtgärder arbetades fram under dagen.

Ett eventuellt kommande saneringsarbetet bedöms kräva mycket personal. Samverkan med externa aktörer om resurser och fördelning kommer i så fall att krävas. Kommunen har förberett en plan att i första hand friställa personal från vaktmästeri, gata och park för att arbeta med saneringen. Koordinatorer från respektive verksamhet har utsetts och dessa deltog under måndagen i gemensam utbildning på den saneringsmateriel som ställts till förfogande av MSB. Flera containrar med utrustning har under dagen och kvällen fraktats till Blekinge och här placerats i både Sölvesborg och Karlshamn. Karlshamns kommun har påbörjat inköp av personlig skyddsutrustning för den personal som ska delta i en eventuell sanering. En plan för att kunna förse saneringspersonal med mat har också förberetts.

Frivilliga resurser som FAK (Frivilliga Automobilkåren) och FRG (Frivilliga Resursgruppen) kontaktades. Tält som kan användas som stöd för personalen samt medlemmar från FRG som kan vara behjälpliga med matservering och annat praktiskt stöd avtalades inför kommande vecka. Tennishallen på Sternö identifierades inledningsvis som en möjlig stödplats för en saneringsinsats.

Staben identifierade ytterligare behov av samverkan för att omhänderta eventuellt oljespill och förorenade föremål.

Hantering av oljeskadade djur i Sölvesborg förbereds i den länsgemensamma insatsen och tas om hand av en specialiserad förening med tidigare erfarenheter av sådant arbete.

Oljeskyddsplaner skrivs ut med relevanta kartor för att identifiera särskilt skyddsvärda platser. Vi inväntar ytterligare material från Kustbevakning och andra aktörer innan vi fattar beslut om att filma kusten med drönare för att få en bra bild av kommande insatsområden.

Vi samverkar med resurser inom kommunkoncernen. VMAB bidrar vid behov med lastbilstransport av saneringsutrustning.

Under söndagen har kommunen kommunicerat genom sin hemsida samt via mail till kommunkoncernen. Kriskommunikatörerna samverkar i länet för att ge en enhetlig bild av händelsen till allmänheten.

Krisledning i Karlshamns kommun och i samverkan med övriga Blekinge

Kommunen beslutade om att aktivera krisledningsstaben för den grundstötta färjan den 22 oktober 2023. Beslutsfattare i staben är kommundirektören.

Kommunen samverkar med övriga inblandade myndigheter och organisationer för att hantera konsekvenserna av grundstötningen. Vi är beredda att stödja Sölvesborgs kommun i arbetet vid behov.

Arbetet genomförs med inriktning att:

  • förbereda åtgärder som kan begränsa effekterna av ett eventuellt oljepåslag mot Karlshamns kust
  • underlätta ett eventuellt saneringsarbete.

Nya stabsorienteringar hålls dagligen och ny lägesbild publiceras i morgon tisdag 24 oktober eller tidigare vid behov.