Från vänster: Anna Ridderby Bengtsson, Vuxenutbildningen, Agnetha Lindblom Eriksson, verksamhetschef inom Förvaltningen för omsorg och arbetsmarknad, Malin Johansson, enhetschef för Bokens gruppbostad i Asarum. De hoppas på en permanent fortsättning för den unika utbildningssatsningen för LSS-personal. Foto: Krisztina Andersson
omsorg

Unik utbildningssatsning för LSS-personal

Karlshamns kommun tar steget vidare när det handlar om att stärka sin position som attraktiv arbetsgivare. Under 20 veckor genomförs en omfattande utbildningssatsning för LSS-personal vid Bokens gruppbostad i Asarum. Satsningen sker i samarbete med Vuxenutbildningen i Karlshamn och är unik i sitt slag.

Det är Förvaltningen för omsorg och arbetsmarknad som kraftsamlar och genomför den stora utbildningssatsningen för LSS-personal. Utbildningen består av två kurser där varje kurs är tio veckor och som totalt omfattar 200 gymnasiepoäng. Utbildningen kommer efter genomförd period att utvärderas och därefter startar nästa omgång.

– Vi genomför kontinuerligt olika former av utbildningar men det är första gången som vi anordnar en sådan stor utbildningssatsning av det här slaget, så det är en form av pilotprojekt. Ambitionen och förhoppningen är att vi även fortsättningsvis ska kunna arbeta med kompetenshöjande inslag på det här sättet för att möta framtida kompetensutmaningar, säger Agnetha Lindblom Eriksson, verksamhetschef.

Pedagogiken i fokus

Inriktningen på utbildningen är funktionshinder och omsorg. Det pedagogiska perspektivet spelar här en viktig roll, tillsammans med bemötande och omsorg.

– Att alla har en samsyn och arbetar utifrån en gemensam grund är avgörande i verksamheten. Hälsa och sjukvård är självklart återkommande inslag men även omsorgsdelen är ett angeläget område inom verksamheten, säger Agnetha Lindblom Eriksson.

Satsningen ingår även som en prioriterad insats i arbetet med att säkra den framtida kompetensförsörjningen.

– Vi har en hög kompetens bland personalen och den vill vi lyfta ännu mer och vässa med ytterligare spetskunskap, säger Malin Johansson, enhetschef.

En investering i medarbetarna

Med kompetensförstärkningen skapas ökad samsyn på arbetsplatsen och i omsorgen gentemot brukarna.

– Det handlar om att stärka tryggheten och säkerheten för kollegor men framför allt för våra brukare, deras anhöriga och andra personer som är knutna till våra boende på Bokens gruppbostad. Vi bedriver en verksamhet där vi ska tillgodose att vi har personal med rätt kompetens och här gör vi en stor och viktig satsning, säger Agnetha Lindblom Eriksson.

Jonas Jönsson är stödassistent vid Bokens gruppbostad, och en av deltagarna på utbildningen. Han ser möjligheten till kompetensutveckling som en förmån.

– Utbildningen sker på arbetstid och i anslutning till verksamheten. Det är få förunnat att kunna få en utbildning på sin arbetstid på det här sättet. För mig som medarbetare ger det signaler om att arbetsgivaren värdesätter våra arbetsinsatser och investerar i kompetensutveckling för sin personal, säger Jonas Jönsson.

Stödassistenterna Kicki Dahlqvist och Jonas Jönsson är två av medarbetarna på Bokens gruppbostad i Asarum som får ta del av utbildningssatsningen. Foto: Krisztina Andersson

Verksamhetsnära utbildning ger mervärde

Anna Ridderby Bengtsson, yrkeslärare vid Vuxenutbildningen i Karlshamn, är knuten till utbildningen.

– Det är oerhört positivt att komma ut i verksamheten och få bedriva en verksamhetsnära utbildning. Det ger kursen ytterligare en dimension och ett tydligt mervärde, säger Anna Ridderby Bengtsson.

Det finns ett starkt engagemang och en hög motivation bland deltagarna att få lära sig mer inom sina yrkesområden. Deltagarna bidrar med egna exempel utifrån sina yrkesroller, vilket är berikande för utbildningen, menar Anna Ridderby Bengtsson.

– Diskussionen håller en hög nivå och genom att sätta in det vi läser i konkreta sammanhang, lyfter vi kursers innehåll.

Anna Ridderby Bengtsson, yrkeslärare vid Vuxenutbildningen i Karlshamn, är knuten till utbildningen. Foto: Krisztina Andersson