
Tummen upp för klimatsmart mat
Under veckan som gått har det varit Klimatvecka på alla kommunala skolor i Karlshamn, så även på Vägga gymnasieskola. Det har bjudits på en meny som är hållbar och klimatanpassad, vilket bland annat betyder mindre kött i maträtterna.
Den klimatsmarta menyn, som är komponerad tillsammans med potatis- och rotfruktsleverantörerna, innehöll rätter som Pasta Bolognese med kyckling, Solmos med fiskpanetter och Taco med rotfrukter och kycklingfärs.
– Den största skillnaden är att vi använt mer rotfrukter, minskat köttmängden och använt kyckling istället för nötkött, säger Mark Johnston, kock i Väggaskolans kök.
Tummen upp för den klimatsmarta maten
Eleverna Ida Stivnert och Thilda Eskesjö tycker klimattemat är ett bra initiativ och ger tummen upp för den klimatsmarta maten.
– Maten har varit ovanligt god denna veckan. Särskilt rotfrukts- och kycklingtacosen, säger Thilda.
– Men klimatet är alldeles för viktigt för att bara fokusera på det en vecka om året. Vi behöver göra något nu och borde tänka klimatsmart hela året, säger Ida.

Bildtext: Ida Stivnert och Thilda Eskesjö njuter av vårsolen utanför matsalen.
Ida och Thilda tycker också att det är jättebra att man på Väggaskolan sen en tid tillbaka har tagit bort matavfallskärlet.
Positivt med borttaget matavfallskärl
– Det var lite jobbigt i början innan man kom i håg att det inte fanns någonstans att slänga maten man tog för mycket. Nu känns det snarare konstigt att man inte gjort något för att minska mängden mat som slängts tidigare, säger Thilda.
Genom att plocka bort matavfallskärlet i matsalen har Vägga lyckats minska den mat som slängs med 90 procent. Det är många ton mat som slipper gå till spillo.