Ansök om bygglov

Ansökan om bygglov görs i följande steg:

Hitta på sidan

2. Ansök

Ansökan gör du i vår e-tjänst, där du loggar in med e-legitimation (bank-id)

Länk till e-tjänst om bygglov

Som sökande/kontaktperson kommer du kunna följa ärendet via Mina sidor och du kommer få mejl om nya händelser i ärendet. Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten går det bra att få blanketter via vårt servicecenter (Kontakt: info@karlshamn.se, 0454-81000).

Du kan sedan lämna in ansökan via: brev, mejl, eller lämna in ansökan till servicecenter i Rådhuset.

Rådhuset, Stadsbyggnadsenheten.

Rådhusgatan 10

374 81 Karlshamn

planochbygg@karlshamn.se

Tänk på att:

  • Du som ansöker blir automatiskt kontaktperson i ärendet, oavsett om du söker som privatperson, företag eller som ett ombud till annan privatperson eller annat företag.
  • Om ditt ärende rör en annan fastighet eller annan fakturamottagare kan detta val göras i e-tjänsten.

3. Ansökan handläggs

När din ansökan har kommit in får du en bekräftelse på att vi tagit emot den. Din ansökan tilldelas en handläggare som kommer vara din kontakt om du har frågor. Vill du komma i kontakt med din handläggare så mailar du till planochbygg@karlshamn.se.

När handläggaren har granskat din ansökan meddelar vi dig om ansökan är komplett eller om du behöver komplettera den. Om något saknas eller behöver förtydligas, kontaktar handläggaren dig.

Om du behöver lämna in en komplettering ska du använda denna e-tjänst:

Komplettera ditt ärende

Från det att ansökan är komplett så får handläggningstiden inte vara längre än 10 veckor. Oftast går det fortare än så men i vissa mycket komplicerade ärendet får vi förlänga handläggningstiden med ytterligare 10 veckor.

4. Du får ett beslut

När din ansökan har handlagts, får du ett beslut. Ett beslut kan innebära att ansökan beviljas, avslås eller avvisas.

Beslutet skickas ut till dig och kungörs, det vill säga annonseras på Post- och Inrikes tidningarnas webbplats. Grannar som har lämnat synpunkter i ett bygglovsärende delges beslutet om det går emot vad de tyckt.

Överklagningstiden beräknas från när personen delgavs, dvs när mottagaren fått ta del av beslutet. Personer som blivit delgivna har tre veckor på sig att överklaga beslutet, räknat från när de hämtat ut sitt brev. Övriga grannar har fyra veckor på sig att överklaga från det att beslutet kungjorts i Post- och inrikes tidningar. Om ingen överklagar beslutet inom denna tid vinner det laga kraft.

Att du fått ett beslut om bygglov betyder inte att det är fritt fram att börja bygga. Innan du sätter igång ditt byggprojekt måste du få startbesked. Du måste också väntat ut verkställbarhetstiden, vilket är fyra veckor efter kungörandet. Om beslutet har överklagats och verkställbarhetstiden har gått ut, kan du välja att påbörja projektet på egen risk, förutsatt att du fått ett startbesked.

Vid enklare ärenden räcker det att du har lämnat in en korrekt ifylld kontrollplan, men i mer komplicerade ärenden behövs även ett tekniskt samråd innan du får startbesked. Men gemensamt är att du behöver både ett bygglov och ett startbesked innan du får påbörja byggnationen.

Läs igenom ditt bygglovsbeslut noggrant innan du sätter spaden i marken. Saknar du startbesked, men börjar bygga ändå, räknas det som olovligt byggande. Det leder till att ett tillsynsärende upprättas med medföljande byggsanktionsavgift.

Så länge gäller ett bygglov
När bygglovet har vunnit laga kraft har du två år på dig att påbörja byggnationen och fem år på dig att avsluta projektet.

5. Tekniskt samråd

Vid större ändringar och nybyggnationer krävs ett tekniskt samråd.

I ditt bygglovsbeslut står vilken handläggare du ska kontakta för att boka tekniskt samråd. Vid det tekniska samrådet går vi bland annat igenom arbetets planering och organisation, hantering av eventuellt farligt avfall, behov av arbetsplatsbesök och utstakning, myndigheternas krav på byggherren och kontrollansvarig samt eventuellt behov av färdigställandeskydd.

Tillsammans beslutar vi om en kontrollplan. I den framgår vilka kontroller som ska ske, vilka intyg och andra handlingar som ska inlämnas till kommunen och vilka anmälningar som ska göras.

För att ni ska kunna ta fram ett förslag till kontrollplan krävs alltid att man först gör en riskutredning.

Läs mer om hur du gör en riskutredning (Boverkets webbplats)

6. Du får ett startbesked

Om alla handlingar som krävs har lämnats in och du har redovisat att du uppfyller de krav som ställs får du ett startbesked. I bygglovsbeslutet står det vilka handlingar som krävs för att få ett startbesked. Om ärendet kräver ett tekniskt samråd vill handläggaren få in dessa handlingar innan eller i samband med samrådet. I startbeskedet står det vilka förutsättningar som gäller för att startbeskedet skall vara giltigt.

7. Arbetsplatsbesök - om det krävs

Om du har haft ett tekniskt samråd gör vi minst ett arbetsplatsbesök.  Det innebär att handläggaren kommer ut till byggarbetsplatsen. Ni presenterar då för kommunen hur långt ni har kommit, entreprenörens egenkontroller och vilka besök och eventuella iakttagelse kontrollansvarige har gjort såhär långt i projektet. Du får även möjlighet att ställa frågor om processen framöver.

8. Förändringar under byggtiden

Det händer att man under byggets eller projektets gång kommer på att man vill göra någon förändring. Innan du gör några ändringar i förhållande till bygglovet, är det viktigt att du kontaktar din bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör.

Är ändringen så stor att den i sig själv behöver ett bygglov, behövs ett nytt beslut. Ett exempel är om en byggnad ska göras större, högre eller om placeringen ska ändras. Även ändringar i hur du vill placera fönster och andra detaljer kan kräva ett nytt beslut. Det gäller även om du önskar göra större ändringar invändigt. Om bygglovet inte följs och inget nytt beslut finns, räknas det som olovligt byggande vilket leder till tillsyn och byggsanktionsavgift.

9. Slutsamråd

Vid större ärenden hålls även ett slutsamråd. Slutsamråd hålls oftast på arbetsplatsen. Då går man bland annat igenom hur kontrollplanen har följts och får kontrollansvarigs utlåtande. Byggnadens läge ska normalt också kontrolleras genom lägeskontroll.

10. Du får ett slutbesked

För att få ett slutbesked behöver du skicka in en begäran om slutbesked. Slutbeskedet får du när du har uppfyllt alla krav som finns i bygglovsbeslutet, startbeskedet och i kontrollplanen.

Om inget särskilt anges får du inte flytta in innan du har fått ett slutbesked. Gör du det ändå, har du olovligen tagit byggnaden i bruk och ett tillsynsärende upprättas med medföljande sanktionsavgift.

Ansök om slutbesked via vår e-tjänst