Krisinformation
Här får du veta hur Karlshamns kommun sprider information i händelse av en samhällskris, en större olycka eller annan akut händelse som berör hela eller delar av kommunen.
Hitta på sidan
- Kommunens kanaler för krisinformation
- Andra kanaler för krisinformation
- Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
- När telefon och internet inte fungerar
Kommunens kanaler för krisinformation
Webbplatsen karlshamn.se
Hemsidan är vår huvudsakliga kanal för att förmedla krisinformation. Krisinformation publiceras löpande och du hittar den via www.karlshamn.se/kris.
Servicecenter
Du kan alltid vända dig till vårt servicecenter om du undrar över något eller vill lämna information. Det är öppet måndag-torsdag klockan 7.30-16.30 och fredag klockan 7.30-16.00. Dag före röd dag (och afton) är det öppet 7:30-12:00
Telefon: 0454-810 00
E-post: info@karlshamn.se
Besöksadress:
Rådhuset, Rådhusgatan 10, Karlshamn
Tillgänglighetsanpassad entré: Kungsgatan 27A
Sociala medier
Krisinformation som publiceras på kommunens webbplats publiceras ofta även på sociala medier. Om du följer Karlshamns kommun får du vår krisinformation direkt i ditt flöde.
Andra kanaler för krisinformation
Det finns flera andra kanaler för krisinformation som är bra att känna till och hålla koll på i händelse av en kris. Nedan har vi listat de tre viktigaste utöver kommunens kanaler.
Webbplatsen Krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Webbplatsen drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) men webbplatsen är gemensam för alla myndigheter i Sverige. All information som Krisinformation.se publicerar har bekräftats av ansvarig myndighet eller aktör.
Informationsnumret 113 13
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer som du kan ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. All information som lämnas på 113 13 är verifierad information, det vill säga den är avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller en översvämning. Till 113 13 kan du också lämna information om en händelse som du tror kan vara bra för myndigheterna att känna till.
Telefonnummer: 113 13
Sveriges Radio P4
Sveriges Radio P4 är Sveriges beredskapskanal. P4 förser allmänheten med viktig information både i form av daglig trafikinformation och livsnödvändig information vid större samhällsstörningar som orsakas av exempelvis oväder eller olyckor.
Frekvens Sveriges Radio P4 Blekinge: 100,4 MHz.
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du kan få VMA i flera olika kanaler:
- radio och tv
- utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”
- sms
- internet och appar.
Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på krisinformation.se.
Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)
Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik.
När du hör signalen ska du:
- gå in
- stänga fönster, dörrar och ventilation
- lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.
Utomhussignalen ska alltid följas av ett meddelande via Sveriges Radio P4, SVT och krisinformation.se (via webb, app eller i sociala medier).
Test av signalen
Utomhussignalerna testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Vid test ges även information i radion.
På Krisinformation.se finns mer information om hur VMA fungerar:
När telefon och internet inte fungerar
Många av våra vardagliga informationskällor är internetbaserade. Vid längre elavbrott eller andra störningar som gör att telefoner eller internet inte fungerar drabbas en av våra viktigaste informationskanaler, nämligen webbplatsen. Därför är det bra att känna till alternativa informationskanaler för att veta var du kan söka krisinformation när du inte kommer ut på internett:
- Sveriges Radio P4
- Lokala trygghetspunkter (som aktiveras vid behov under större kriser)