Bygglovshandlingar måste uppfylla vissa krav eftersom det inte får uppstå några missförstånd om vad det är som ska byggas.
Ritningar ska vara skalenliga, i exempelvis skalan 1:100. Ritningarna ska redovisa måtten på det som ska byggas och det ska tydligt framgå vilka delar som ingår i ansökan. Vid exempelvis en tillbyggnad ska både den befintliga byggnaden och det som är nytt redovisas på ritningen. På situationsplanen ska det finnas minst två vinkelräta mått till fastighetsgränser.
På alla ritningar ska finnas information om; fastighetsbeteckning, åtgärd, datum och det ska finnas en skalstock.
Handlingarna ska lämnas i separata filer i PDF-format. Det går bra att redovisa exempelvis fasadritning och planritning på samma sida men pdf-filen ska inte innehålla flera sidor. Det går inte att fota av en ritning, utan den måste scannas in.
Vid nybyggnad av enbostadshus, flerbostadshus, industribyggnad och alltid om det är den första byggnaden på tomten eller om byggnaden ersätter en riven byggnad ska situationsplanen baseras på en nybyggnadskarta. Nybyggnadskartan visar fastighetens gränser, de faktiska förhållandena på plats och redovisar också gällande planbestämmelser och anslutningspunkter för VA.
fast inredning som köksinredning, tvättstuga, wc och dusch
byggnadens yttre mått
på planritningen ska det tydligt framgå vad som är befintligt och vad som ska byggas till.
En fasadritning visar hur utsidan på ett hus kommer att se ut när det är färdigbyggt. Fasadritningar krävs för nybyggnationer, tillbyggnader och yttre ändringar av en byggnad.
om ansökan gäller en tillbyggnad ska det tydligt framgå vad som är nytt och vad som är befintligt.
En sektionsritning är en ritning som visar insidan av byggnaden från sidan. På en sektionsritning redovisas bland annat mark, golv, bjälklag, taklutning och rumshöjd.
En kontrollplan är ett dokument som innehåller kontroller, för att visa att åtgärden kommer uppfylla samhällets krav, i alla projekt blir kraven olika. Kontakta någon av våra byggnadsinspektörer om du tycker att det är svårt att fylla i kontrollplanen för enkla åtgärder. Om du har ett större byggnadsprojekt behöver du en kontrollansvarig och då kan denna hjälpa dig att ta fram en kontrollplan. Du kan läsa mer om kontrollplanen på boverkets hemsida.
Du lämnar in kontrollplanen med bygglovet eller anmälan och fyller i de punkter som behöver kontrolleras. När ditt byggprojekt är klart ska du signera kontrollplanen och skicka in den till oss igen för att kunna få ett slutbesked.
En kontrollansvarig (KA) är en extern konsult som hjälper dig att se till att alla nödvändiga kontroller görs så att kraven i bygglagstiftningen följs. En kontrollansvarig behövs vid mer komplicerade byggnationer och när åtgärden innebär nytt vatten och avlopp.
Hur hittar jag en kontrollansvarig?
Det finns för tillfället två certifieringsorgan där du kan söka efter certifierade kontrollansvariga.