Fågelinfluensa i Blekinge

Sedan den 27 november 2023 är Blekinge ett högriskområde för fågelinfluensa. Det innebär att du som äger tamfåglar ska följa vissa regler för att minska risken för att dina fåglar ska smittas. Som hundägare behöver du har extra koll på din hund.

Fågelinfluensa förekommer nästan varje år hos vilda fåglar. Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige. Risken bedöms också nu som mycket låg, men som en generell regel bör man ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar och djur. Du som ändå behöver hantera dem uppmanas att använda handskar och tvätta händerna efteråt.

Håll extra koll på din hund

Hundar och andra husdjur bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar. Hundar bör därför hållas i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.

Skydda dina tamfåglar

Fågelinfluensavirus är mycket smittsamt och kan döda dina fåglar om de kommer i kontakt med fågelbajs från vilda fåglar. För dig som ägare till tamfåglar behöver du göra vad du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar och se över dina smittskyddsrutiner. Hela Blekinge är i nuläget högriskområde för fågelinfluensa. Det innebär att bland annat att fåglar i besättningar som säljer ägg, kött eller andra produkt ska hållas inomhus. Fåglar i hobbybesättningar som inte säljer ägg, kött eller andra produkter behöver hållas inhägnade och foder och vatten ska ges inomhus eller under ett skydd.

Mer information finns här Fågelinfluensa – Jordbruksverket.se

Om du misstänker att dina tamfåglar har smittats av fågelinfluensa ska du omedelbart kontakta veterinär. Tänk på att inte ta med dig viruset in till dina fåglar via till exempel skor, redskap, foder eller strömedel.

Gör så här om du ser döda eller sjuka vilda fåglar

Efter att du rapporterat kan du välja att göra någonting av följande alternativ om du hittat en död fågel:

  • I första hand, låt fågeln vara.
  • Ta på handskar och gräv ner den döda fågeln, tvätta händerna noga efteråt.
  • Ta på handskar och lägg den döda fågeln i dubbla, knutna plastpåsar eller sopsäckar bland restavfall i dina sopor, tvätta händerna noga efteråt. Om du tagit hand om ett större antal döda vilda fåglar behöver du ringa kundservice på Västblekinge Miljö, VMAB innan du kan ta de dubbla, knutna plastpåsarna eller sopsäckarna med fåglar till deras anläggning i Mörrum.

Här hittar du information från ansvariga myndigheter

Om du hittat ett stort antal döda eller sjuka vilda fåglar någonstans i kommunen, kontakta gärna även Karlshamns kommun via krisberedskap@karlshamn.se