- Du är här:
- Bo, Trafik och Miljö
- Bygga nytt, ändra eller riva
- Bygglovsguiden – allt om bygglov
- Ändra byggnadens utsida
Ändra byggnadens utsida
Ta först reda på
Ta först reda på om byggnaden ligger inom eller utanför detaljplanelagt område. För att ta reda på det så kan du använda vår digitala karttjänst för detaljplaner.
Länk till den digitala karttjänsten.
En åtgärd som inte behöver bygglov kan istället kräva en anmälan. Du behöver göra samma process som vid ett bygglov, alltså ta fram de handlingar som behövs, göra en ansökan och invänta startbesked och slutbesked. Skillnaden mot ett bygglov är att handläggningstiden är kortare, en anmälan ska hanteras inom fyra veckor och avgiften är lägre än för ett bygglov. Här kan du göra en anmälan via e-tjänst.
För att lättast få svar på om åtgärden du vill göra kräver bygglov eller anmälan så mejlar du in din fråga samt foton på huset till planochbygg@karlshamn.se.
Det kan krävas bygglov för att byta eller ändra befintliga fönster och dörrar på en byggnad inom område med detaljplan, det beror på hur stor ändringen blir och vilken typ av byggnad det är.
Om din byggnad ligger i centrala Karlshamn är det troligt att du kommer behöva söka bygglov eftersom staden är av riksintresse för kulturmiljövård. Inom detta område är alla byggnader värderade utifrån hur högt kulturhistoriskt värde byggnaden har. Du kan själv ta reda på hur din byggnad är värderad i vår Bevarande och utvecklingsplan. Planen är sorterad i bokstavsordning efter fastighetsbeteckning. I planen finns en lista med riktlinjer som beskriver hur byggnaden ska hanteras vid förändringar, utifrån vilken klassning den har, listan kan du se här: Riktlinjer I Buppen.
Det krävs bygglov för att sätta in nya fönster och dörrar inom område med detaljplan.
Uterum
Om du planerar att bygga ett uterum, inglasad altan eller inglasad uteplats behöver du söka bygglov. Även om du river ett befintligt uterum och bygger upp det på nytt krävs bygglov.
Undantag: För en tillbyggnad på 15 kvm (Attefallstillbyggnad) som kan användas för ett litet uterum krävs inte bygglov, däremot behöver du göra en anmälan och invänta startbesked. Detta undantag kan bara användas en gång och gäller en- och tvåbostadshus.
Trädäck
Ett vanligt trädäck i marknivå kräver inte bygglov. Men om golvet på trädäcket ska vara högre än en meter över marken rekommenderar vi att du tar kontakt med en bygglovshandläggare för bedömning. I vissa fall (beroende på trädäckets utseende) kan det då krävas bygglov.
Skärmtak
Skärmtak kräver bygglov.
Undantag: För en- och två bostadshus krävs inte bygglov om skärmtaket placeras över en uteplats, balkong eller entré och är totalt max 15 kvm och placeras 4,5 meter från gräns. Du får dela upp dessa 15 kvm på flera skärmtak.
Balkong
Nya balkonger kräver bygglov.
Undantag: På en-eller tvåbostadshus inom ett område med detaljplan krävs inte bygglov för en liten tillbyggnad i form av balkong. Undantaget gäller inte i särskilt värdefulla områden.
Takkupor
Takkupor kräver bygglov.
Undantag: På en- eller tvåbostadshus får du bygga högst två takkupor utan bygglov men du behöver göra en anmälan och invänta startbesked.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att takkuporna ska vara bygglovsbefriade:
- efter uppförandet får det finnas högst två takkupor på bostadshuset
- takkuporna får tillsammans uppta högst halva takfallet på bostadshuset
- takkuporna får inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen
- takkuporna får inte göras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
Ska du byta färg, ändra fasadbeklädnad eller byta material på taket behöver du bygglov om fastigheten ligger inom detaljplanerat område.
Undantag: Om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens- eller områdets karaktär så krävs inte bygglov för dessa åtgärder på en- eller tvåbostadshus. Undantaget gäller dock inte på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla.
På kartan kan du se om din byggnad eller området som din byggnad ligger i har höga kulturvärden.
Utanför området med detaljplan
Utanför område med detaljplan krävs det oftast inte bygglov för byte av färg, fasadbeklädnad eller takmaterial på byggnader. Men det kan finnas områdesbestämmelser som säger att bygglov krävs för dessa åtgärder. Kolla med en bygglovshandläggare vad som gäller för just din byggnad.
Ska du installera integrerade solceller (solceller som ersätter takmaterialet) behöver du bygglov, om fastigheten ligger inom detaljplanerat område.
Undantag:
En utanpåliggande solenergianläggning behöver inte bygglov om den uppfyller följande kriterier:
- följer byggnadens takform
- placeras på en byggnad som saknar kulturhistoriskt värde.
- ligger utanför en kulturhistoriskt värdefull miljö. På kartan kan du se om din byggnad eller området som din byggnad ligger i har höga kulturvärden.
- om det inte står i den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för din fastighet att det krävs bygglov för att sätta upp solceller
- ligger utanför eller inte i anslutning till område för riksintresse för totalförsvaret. Kontakta en bygglovshandläggare för att få reda på om din byggnad ligger inom ett sådant område.
Tänk på att:
Karlshamns innerstad är riksintresse för kulturmiljövården. Inom riksintresset bedöms det inte lämpligt att sätta upp solenergianläggningar på tak som vetter mot gata.
Ska du glasa in en balkong räknas det som en fasadändring vilket kräver bygglov, om fastigheten ligger inom detaljplanerat område.
Utanför detaljplanerat område krävs inte bygglov.
Ska du tilläggsisolera en byggnad som ligger inom detaljplanerat område och där byggnadens utseende förändras väsentligt kan det behövas bygglov. Kontakta en bygglovshandläggare för en bedömning.
Utanför detaljplanerat område krävs det inte bygglov för att tilläggsisolera.