kultur

Årets unga kulturstipendiat är utsedd

Skådespelaren och musikern Melker Nilsson är årets unga kulturstipendiat.

Melker Nilssons kulturintresse inom musik och teater startade tidigt med roller som Rasmus på Luffen och Kung Peter i Narnia. Han har ett eget band och studier i flera musikklasser. Med stor ambition och mångsidig talang har han tagit steget vidare mot ett yrkesliv inom ”showbiz” genom skådespelarstudier på en prestigefylld teaterhögskola i London.

Så lyder juryns motivering till att Melker Nilsson får 2019 års kulturstipendium för unga från Karlshamns musik- och teaterfond. Stipendiet är på 10 000 kronor och kommer att delas ut av kulturnämndens ordförande Lena Sandgren (S) under högtidliga former på stora scenen under Östersjöfestivalen torsdagen den 18/7 cirka klockan 20.45 på torgscenen.

Glad, tacksam och hedrad över utmärkelsen

Melker var mitt i en repetition av en produktion av Spring Awakening på skolan Mountview Academy of Theatre Arts i London när han fick reda på att han hade fått stipendiet.

– Det var svårt att dölja glädjen inför resten av ensemblen. Jag blev oerhört glad, tacksam och hedrad! Men jag fick också en plötsligt stark hemlängtan, till Karlshamn och alla som har fått mig att fortsätta brinna passionerat för musik och teater, säger Melker.

Började tidigt med musik och teater

Melker Nilsson är född (1997) och uppvuxen i Mörrum. Under hela sin uppväxt har han varit aktiv i Karlshamns kulturliv, främst inom musik och teater. Redan som barn medverkade han i uppsättningar av Blekinge Musikalsällskap på bland annat Stadsteatern i Karlshamn och kort därefter blev han medlem i Teatersmedjan. Som tioåring hade han huvudrollen som Rasmus i Rasmus på Luffen på Skottsbergska gården i produktion av Sandelius Kultur & Nöje. I sina tonår medverkade han i flera av Teatersmedjans sommarteatrar på Kastellet.

Ända sen tidiga tonår har han spelat musik, både i band och som soloartist runt om i Karlshamn och som trubadur och i coverband på restauranger, pubar, fester och andra event.

Ska använda stipendiet till inköp av instrument

Efter tre år i Österslättsskolans musikklass studerade han vidare på Väggaskolans estetiska linje med inriktning musik för att sedan söka sig till London. Nu går han snart in på sitt tredje och sista år på sin utbildning på en av de främsta teaterhögskolorna i Storbritannien, Mountview Academy of Theatre Arts, där han läser till Actor Musician. Det är en skådespelarutbildning som ger en bred kunskap i flera olika teatertekniker kombinerat med musicerande.

Stipendiet kommer Melker att använda till inköp av de instrument som han behöver i sin fortsatta gärning.

– Jag vill vara en av de många artister och konstnärer som visar att Karlshamn har en otroligt viktig plats i kultursverige och världen!

Fakta om Kulturstipendium för unga:

Fonden har sitt ursprung i Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden.

Unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat söka stipendiet på 10 000 kronor. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, exempelvis genom utbildning. Juryn som utsett årets stipendiat består av ordförande och vice ordförande i Kulturnämnden samt representanter från Kultur Karlshamn.