kultur

Stipendiater sprider ljus och värme i vår kommun

Årets stipendiater, ungdomsledaren Jan-Oscar Sandqvist, artisten Håkan Windahl, årets unga ledare Isak Stexå och kulturskapare Alexander Lewin sprider både ljus och värme genom ett brinnande engagemang för människor och kultur.

Traditionsenligt uppmärksammade kommunfullmäktige stipendiaterna vid årets sista sammanträde som ägde rum den 13 december. Ödmjukhet och stolthet gick inte att ta miste på när stipendiaterna tog emot diplom, prischeckar och blommor. Ett tiotal personer var på plats, utspridda i den stora salen. De flesta av kommunfullmäktiges ledamöter fick följa den glädjefulla prisutdelningen via webblänk. Avslutningen blev en grand final där Håkan Windahl visade sin uppskattning genom att sjunga Anthem från Chess på svenska.

Folklig och nischad på samma gång

−Skapandet är viktigast och det är fler än jag som har bidragit till Lokal kult som vår podd heter. Det menar årets kulturstipendiat Alexander Lewin som gärna vill dela äran med sin medskapare Christian Fernlund. Alexander fick ta emot årets kulturstipendium på 10 000 kronor av kulturnämndens ordförande Lena Sandgren (S). FOTO Annette Sandberg

Motiveringen till årets kulturstipendiat

”Med poddar ger Alexander en röst åt det lokala kulturlivet och många får lätt tillgång till tankar och diskussion om kultur och kulturskapare. Det handlar om det smala, nischade men också om bred populärkultur. Med engagemang arbetar Alexander med eget filmanskapande och skrivande men är också pedagog och mentor inom media och får andra att uttrycka sig och sprida kultur – med mottot ”skapandet är viktigast.”

Eldsjälen bland eldsjälar

Jan-Oscar Sandqvist (JO) fick ta emot Stipendium för årets ungdomsledare 2021. Många kan intyga att JO är bra på att få unga att växa. Under de drygt 20 åren som han har varit verksam i Carlshamns bordtennisklubb har han varit en viktig del i många ungas utveckling.

− Detta var helt oväntat för mig. Jag är fortfarande förvånad, sa en glad JO innan han steg fram och tog emot sitt välförtjänta pris på 25 000 kronor av Mats Dahlbom (C), ordförande i Teknik- och fritidsnämnden.

Motiveringen till stipendiet som årets ungdomsledare

”Med ett brinnande engagemang, stort tålamod och enorm passion delar J-O med sig av sitt stora kunnande till ungdomarna i Carlshamns Bordtennisklubb. Han är en eldsjäl bland eldsjälar och oerhört betydelsefull för sin förening. Tillsammans med J-O får alla en chans att växa och utvecklas.”

Glädje och engagemang

Även Isak Stexå, blev glatt överraskad över utmärkelsen. Vad har jag gjort för fel, var Isaks första tanke när han blev uppringd av kommunen.

− Att få ta emot stipendium som årets unga ledare var totalt oväntat! Jag är stolt och glad och prissumman är ett bra tillskott som kommer väl till nytta! FOTO: Annette Sandberg

Motiveringen till stipendiet för årets unga ledare

”Isak är med sitt lugn och sin trygghet ett föredöme som ledare. Han inspirerar och lyfter barnen och ungdomarna i Wheels of Carlshamn och får dem att alltid vilja utvecklas. Isak är en ledare som vill att alla ska vara med, ha roligt, växa som individer och bli självständiga. Han bygger upp sina adepter så de vågar lita på sin egen förmåga och gör det med stort engagemang och glädje!”

Med sikte på stjärnorna

Avslutningsvis äntrade sångaren och komikern Håkan Windahl podiet för att ta emot det hedervärda Alice Tegnérstipendiet. Kommunfullmäktiges ordförande Marie Sällström (S) var uppenbart rörd när hon högtidligt läste motiveringen och överlämnade diplom och prischecken på 25 000 kronor till stipendiaten.

Håkan Windahl tog emot, glad och tillsynes rörd även han över uppmärksamheten, och minns tillbaka hur Karlshamns kommun gratulerade honom 2002 när han vann Sikta mot stjärnorna.

− Jag vill gärna dela med mig av det jag kände den gången för snart 20 år sedan när jag hade vunnit Sikta mot stjärnorna. I samband med det fick jag möjlighet att se Chess på svenska på Cirkus i Stockholm – den känslan jag hade då, den vill jag försöka förmedla till er här och nu.

Med all respekt för Lucia, när Anthem fyllde den nästan tomma Rådhussalen upplevde nog alla som var där både ljus och hopp – en känsla som förhoppningsvis även nådde ut till den digitala publiken.

Motiveringen till årets Alice Tegnérstipendiat

”Artisten Håkan Windahl får 2021 års Alice Tegnérstipendium. Håkan är sångare, låtskrivare, musiker och komiker med stark lokal förankring. Han gör en värdefull insats och sprider glädje och tröst med en känsla utifrån vad stunden kräver.”

Läs mer om stipendierna här:

Stipendier