fritid

Slå en spik i populärt turistmål

Asarums Bangolfklubb har i år öppnat utomhusbanorna tidigare än vanligt. Redan i mitten av april stod de 18 banorna för bangolf i Asarum iordningställda för spel, öppna även för allmänheten.

Asarums Bangolfklubb är en av kommunens alla populära och välbesökta föreningar med verksamhet även för icke medlemmar.

Bangolfhallen för inomhusspel är unik i sitt slag och är den enda i Sverige som är byggd enbart för bangolf. Bakom satsningen står ideella krafter i samarbete med Karlshamns kommun.

Den nya bangolfhallen, som även fungerar som klubbstuga, invigdes 2012. Inomhushallen hålls på grund av coronapandemin stängd men utomhusbanorna är öppna.

Jan Svensson, kassör i Asarums Bangolfklubb, hälsar allmänheten välkommen att prova på bangolf.

–Vanligtvis brukar vi öppna utomhusbanorna den 1 maj men i år öppnade vi redan den 15 april eftersom vi inte har något spel inomhus. Vi följer utvecklingen när det gäller coronaviruset och anpassar verksamheten efter rekommendationer och riktlinjer. Utomhussäsongen pågår fram till den sista dagen i september, säger Jan Svensson, kassör i Asarums Bangolfklubb.

Att prova på bangolf kan vara ett roligt sätt att umgås och prova en ny aktivitet tillsammans med familj eller vänner.

Asarums Bangolfklubb har av besökare på turistsajten turistmål.se lyfts fram som turistmål i Blekinge, något som Jan Svensson är stolt över.

–Precis som i alla föreningar med ideella insatser görs ett fantastiskt arbete, och att prisas som turistmål av besökare är naturligtvis roligt, säger Jan Svensson.

Han hälsar allmänheten välkommen att prova på bangolf, aktiviteten passar alla åldrar, menar Jan Svensson.

–Bangolf, eller minigolf som det hette tidigare, är ett riktigt familjespel. Den äldsta utövaren vi har är 94 år och neråt finns inga åldersgränser. Det viktiga är att ha roligt, men det är klart, man måste vara fokuserad och behålla lugnet, säger Jan Svensson och skrattar.

Som bangolfare strävar man efter att slå en spik, det vill säga lyckas slå bollen från utslagsplatsen direkt ner i hålet på ett slag.

Som bangolfare strävar man efter att slå en spik, det vill säga lyckas slå bollen från utslagsplatsen direkt ner i hålet på ett slag.

–Det är det bangolfen går ut på, att ha slagit så få slag som möjligt när man kommer i mål efter de 18 banorna, säger Jan Svensson.

För den som vill prova finns golfklubba och boll att hämta i samband med erläggandet av en spelavgift.

–Sedan är det bara att köra på. På vår hemsida finns information om öppettider och även information om eventuella förändringar som kan vara bra att ta del av innan man besöker oss. Självklart går det också bra att ringa oss direkt om man har frågor, säger Jan Svensson.

I mitten av april stod de 18 banorna för bangolf i Asarum iordningställda för spel, öppna även för allmänheten.

Information om öppettider finns på föreningens hemsida, www.asarumsbangolfklubb.com, tel 0454–32 92 96. Asarums Bangolfklubb anordnar även motionsbingo för allmänheten på Stenbackaslingan som ligger i nära anslutning till bangolfhallen och utomhusbanorna. Start vid bangolfhallen. Tipsa gärna kultur- och fritidsavdelningen om fler föreningar som erbjuder aktiviteter utan medlemskrav för allmänheten.

Text och foto: Krisztina Andersson