Nu börjar vi rusta upp lekplatser igen
Teknik-, digitaliserings- och jävsnämnden beslutade nyligen att återuppta handlingsplanen för lekplatser som gäller 2019–2033. Det innebär att vi nu kan börja rusta upp och utveckla våra lekplatser igen.
Handlingsplanen för lekplatserna 2019–2033 går ut på att vi ska ha färre men bättre utrustade lekplatser i Karlshamns kommun. Teknik- och fritidsnämnden antog handlingsplanen 2019, men efter att en namninsamling lämnats in i protest mot att lekplatser ska tas bort tog Teknik- och fritidsnämnden i februari 2021 ett beslut om att pausa handlingsplanen.
Nu återupptas lekplatsplanen efter ett beslut i Teknik-, digitaliserings- och jävsnämnden den 15 juni 2023. Samtidigt beslutade politikerna om att göra en ändring i den ursprungliga handlingsplanen så att Surbrunnens lekplats behålls och rustas upp för att bli kommundelslekplats i Karlshamn i stället för lekplatsen i Rosengården.
Beslutet innebär att vi nu kan laga och utveckla lekplatser som vi ska ha kvar.
– Det känns bra att vi kan fortsätta framåt nu och utveckla större lekplatser för barnen, säger Sara-Marie Rännbäck som är parkingenjör på Karlshamns kommun.
27 lekplatser behålls och utvecklas
Vi har märkt att barn och föräldrar efterfrågar större lekplatser med mer lekredskap. Därför vill vi utveckla lekplatser och områden där hela familjen kan vara tillsammans. I Karlshamn, Asarum, Mörrum och Svängsta ska det därför finnas en extra stor kommundelslekplats.
För att kunna ha färre men bättre lekplatser behöver några mindre lekplatser i längden tas bort. Lekplatserna ligger ofta tätt, i vissa fall med bara några hundra meter emellan.
27 lekplatser i olika storlek ska finnas kvar när handlingsplanen är fullt genomförd år 2034. Det innefattar också de större kommundelslekplatserna som ska byggas.
Vi har en plan för vilka lekplatser vi vill utveckla. De lekplatser som vi föreslår ska tas bort är de där det bor få barn i närområdet, lekplatser som sällan används, de där det finns andra lekplatser i närheten eller lekplatser som är för små för att kunna utvecklas.
Det finns inga exakta datum för när respektive lekplats tas bort. Livslängden på lekredskap är 10–15 år, och så länge redskapen håller och klarar säkerhetsbesiktningen finns inga planer på att ta bort dem.
Här kan du läsa mer om vilka lekplatser vi ska behålla och hur vi ska utveckla dem: