Näringslivssatsning där alla är vinnare
En näringslivssatsning för att snabbt få fram timvikarier till kommunens måltidsservice är igång. Personalkostnader för restauranger och kaféer kan sänkas samtidigt som kommunen säkerställer bemanning inom måltidsservice.
Medan restauranger brottas med låg beläggning på grund av Covid-19 är kommunen i full gång med planering för att säkerställa samhällsviktig verksamhet även med hög sjukfrånvaro. Näringslivssatsningen som nu är igång bör gynna både krögare och kommun. Karlshamns kommun erbjuder tillsvidareanställd restaurangpersonal utbildning i hygienkunskap för att vid behov kunna vara anställningsbara inom kommunens måltidsservice. Personalkostnaderna sänks för restaurangerna och kaféerna samtidigt som kommunen säkerställer sin bemanning.
Måltidsservice – en samhällsviktig verksamhet
Inom kommunens måltidsservice arbetar idag cirka 130 personer med främst mat till förskolor, skolor och äldreboenden. Extra personal kan komma att behövas med kort varsel.
Hygienutbildningen är en av de krav som ställs för att få jobba i kommunens måltidsservice och hålls nu vid två tillfällen. Måndagens utbildning samlade ungefär 25 intresserade personer. Förutom tillfället den 25 mars kommer ett nytt tillfälle att ges 27 mars klockan 14.30 till 17.30. Denna grundläggande hygienutbildning innehåller genomgång av till exempel rengöring av kök och utrustning, personlig hygien, livsmedelshygieniska faror, temperaturer, gränsvärden, egen kontroll och dokumentation.
Deltagarna kommer från den krisande restaurangnäringen men också från kommunala verksamheter som tvingats byta fokus under rådande omständigheter.
– Vi ger en grundläggande snabbkurs nu. Vi vet att restaurangfolk har en god förkunskap. Det känns bra att använda deras kompetens och arbetsvilja. Det känns bra att man kan hjälpa varandra i tuffa tider. Hur stort behovet av timvikarier kommer att bli framöver kan man inte veta, men utbildad extrapersonal är en värdefull trygghet, säger Monica Ekman, måltidschef i Karlshamns kommun.
Två av deltagarna, Robin Uller och Daniel Landkvist som i vanliga fall arbetar i privat restaurangkök, har sett sina arbetstimmar gå upp i rök de senaste veckorna när det inte längre kommer matgäster i samma utsträckning.
– Det är bra att få den här chansen. Nu är förhoppningen att vi kan hoppa in och täcka upp när det behövs, säger Robin Uller.
– Mycket är samma kunskap som vi redan har med oss från vårt dagliga arbete. Nu känns det kul att få prova på att jobba i ett kommunalt kök, säger Daniel Landkvist.