Kommunfullmäktige 3 april
Måndagens kommunfullmäktige fattade bland annat beslut om ytterligare ägartillskott till Karlshamnsfastigheter, nya taxor för småbåtshamnar och att återremittera förslaget till grönplan.
Sammanträdet spelades in för dig som vill titta och lyssna på det i efterhand.
Här följer en sammanfattning av några av de beslut som fattades under måndagens kommunfullmäktige.
Aktieägartillskott till Karlshamnsfastigheter AB som påverkar bokslut
Kommunfullmäktige beslutade att ge ett ägartillskott på 117 miljoner kronor till Karlshamnsfastigheter AB. Detta gör man på grund av ett större behov av nedskrivning av fastigheten Emigranten, mindre nedskrivningar i övrigt fastighetsbestånd samt på grund av ett negativt driftresultat i årsbokslutet för 2022.
Revidering av taxor för småbåtshamnar
Kommunfullmäktige beslutade att höja
- taxan för båtplatser med sex procent inför 2023 och därefter en årlig uppräkning enligt konsumentprisindex
- taxan för uppställningsplatser till 45 kronor per kvadratmeter inklusive vatten och tillfälligt el inför 2023 och därefter en årlig uppräkning enligt konsumentprisindex
- priset för gästhamnsplatser och ställplatser till 200 kronor per dygn
- den administrativa avgiften vid direkt tilldelning av båtplats och administrationsavgiften för att vara registrerad i kön för en båtplats till 350 kronor inför 2024.
Höjningarna av taxorna bygger på att intäkterna ska täcka hela det marina uppdraget. För den tekniska verksamheten ingår utöver småbåtshamnarna även Kastellet och skärgården i det marina uppdraget.
Planeringsstrategi för Karlshamns kommun
Kommunfullmäktige beslutade att ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att ta fram en planeringsstrategi för Översiktsplan Karlshamn 2030 med ändringar inom en kostnadsram om 100 000 kronor.
Översiktsplanen är ett strategiskt politiskt dokument som ska spegla den rådande politiska majoritetens uppfattning om byggande, mark- och vattenanvändning och hushållning med naturresurser. Översiktsplanen har en central roll i en kommuns arbete med att formulera strategier för en långsiktigt hållbar utveckling.
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som ska omfatta hela kommunen. Karlshamns kommuns översiktsplan, Karlshamn 2030, antogs den 4 maj 2015.
I april 2020 infördes flera ändringar i plan- och bygglagen, PBL, med syftet att översiktsplaneringen ska bedrivas kontinuerligt, vara framåtsyftande och att översiktsplanen ska hållas aktuell. Lagändringen innebär att kommuner ska ta fram och anta en planeringsstrategi under de två första åren efter ett ordinarie val. De första planeringsstrategierna ska ha antagits senast den 11 september 2024.
Grönplan med tillhörande grönstrategi och natur- och friluftsplan
Kommunfullmäktige beslutade att återremittera förslaget till grönplan med tillhörande grönstrategi och natur- och friluftsplan samt även återremittering av handlingsplanen kopplad till grönplanen. Diskussionerna som ledde fram till beslutet om återremiss handlade främst om krav på ett bredare samråd med möjlighet till fler synpunkter från fastighetsägare och andra företagare.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2020 att starta ett projekt för att arbeta fram naturvårds-, frilufts- och grönstrukturplaner. Projektet som är statligt finansierat har resulterat i en grönplan som innehåller en grönstrategi, en natur- och friluftsplan samt en handlingsplan. Grönplanen är ett viktigt underlag för arbetet med översikts- och detaljplaner, men också för att kunna förvalta och utveckla värden inom natur, friluftsliv och grönytor som gynnar invånarnas välbefinnande, besöksnäringen, biologisk mångfald och ekosystemtjänster i kommunen.
Blekinges målbild för jämlik hälsa, nära vård, stöd och omsorg
Kommunfullmäktige beslutade att godkänna förslaget till målbild för Nära vård i Blekinge.
Inom ramen för Ledningssamverkan vård och Omsorg (LSVO) har Region Blekinge och länets kommuner utarbetat en gemensam målbild för Nära vård som benämns ”Blekinges målbild för jämlik hälsa, nära vård, stöd och omsorg”. Målbilden godkändes av LSVO 2022-10-07 och togs därefter upp på Politisk Samverkan Vård och Omsorg 2022-11-18.
Revidering av regler för flaggning på kommunala byggnader
Kommunfullmäktige beslutade att godkänna uppdaterade regler för flaggning på kommunala byggnader.
Reglerna för flaggning i kommunen har setts över. Såväl i de nuvarande reglerna som i de uppdaterade reglerna fattar kommunstyrelsens ordförande beslut om flaggning på kommunala byggnader. Reglerna har förtydligats. Främst har det tydliggjorts vilka flaggor som får flaggas med på kommunala byggnader samt när flaggning ska ske.
Interpellation från Niklas Ek (L) avseende Emigranten ställd till Tommy Strannemalm (SD)
Frågor och svar:
1. Anser du att det finns ett mervärde att försöka locka nya företag till kommunen?
− Karlshamnsfastighets uppgift är att sköta och hyra ut lokaler till de som är intresserade av att hyra en lokal. Det är inte ett fastighetsbolags uppgift att hyra ut till specifika hyresgäster om man inte får ett direktiv av ägaren som säger just detta. Ett sådant direktiv skulle även kunna bryta mot flera kommunalrättsliga principer, som tillexempel likställighetsprincipen.
2. Kommer den nya styrelsen att ta mer offensiva åtgärder för att hitta nya hyresgäster eller fortsätta med den passiva hållningen?
− Ja, jag anser att det finns ett mervärde i att locka företag att etablera sig i vår kommun, nya såväl som gamla hitflyttade, då det ger skattemedel till kommunen. Enligt ovan angivet ser jag inte hur verksamheten kan bedömas vara ”passiv”, i alla fall inte de senaste två åren då uthyrningen ligger ett par år före ursprunglig planering.