
”Fixarna” har hittat en framgångsformel
Den numera dagliga verksamheten Fixarna i Svängsta har kommit på det geniala konceptet att både spara pengar till den kommunala kassan samtidigt som man ger en meningsfull sysselsättning åt personer med någon funktionsvariation. Verksamheten har sparat in uppåt en kvarts miljon inom omsorgen på drygt ett år.
De två stödassistenterna Ulrik Karlsson och Lennart Perbrink var med från start när Fixar-verksamheten startade för fem år sedan. Idag arbetar även Kerstin Stömne med dem.
– Fixarna var ett projekt från början och vi höll då till på Länsmansvägen i Karlshamn och hade två klienter. Sedan har projektet bara vuxit och sedan 2017 är vi en daglig verksamhet med 14 deltagare och tre anställda, säger Ulrik Karlsson, stödassistent.
Superviktigt att känna tillhörighet och trygghet
Deltagarna har individuella arbetstider efter förmåga och de jobbar alltid i ett team på två eller tre personer – en eller två deltagare och en stödassistent.
– Först får deltagaren prova att vara hos oss för att se om vår verksamhet passar för personen i fråga, sen får vi veta vilka behov personen har och hur personen fungerar i verksamheten. Visar det sig att personen passar in hos oss försöker vi matcha denne med en annan deltagare eller så får de mig eller Lennart som arbetskamrat, säger Ulrik.
Alla i Fixar-gänget bär samma arbetskläder.
– Vi tycker att det är jätteviktigt att vi ser likadana ut, oavsett om vi är stödassistenter eller deltagare. Det är superviktigt att känna tillhörighet och trygghet, säger Ulrik.
Återanvända istället för att slänga
Fixarna har en mängd olika uppgifter inom den kommunala omsorgsverksamheten. De slänger sopor och skräp ifrån olika LSS-boenden, hämtar och lämnar internpost, levererar mat och mediciner både till LSS- och äldreboenden, kör bokrundor till förskolor, men framför allt så handlar verksamheten sedan drygt ett år tillbaka om att inventera och leverera inkontinensskydd och annat överblivet sjukvårdsmaterial till kommunens olika boenden. I Karlshamns kommun är inkontinensskydd gratis för alla som behöver det.
– Hållbarhetstänket har speglat verksamheten från start, och när sjuksköterskan Anita Brorsson såg hur mycket inkontinensskydd som slängdes då någon gått bort, beställt fel eller bytte skydd, det handlade om stora lass flera gånger i veckan, så sådde hon fröet hos oss att det kunde återanvändas istället för att slängas, säger Ulrik.
Bra och viktig uppgift för deltagare i daglig verksamhet
Sagt och gjort. Fixarna ordnade ett digitalt system där sjuksköterskor ute i de kommunala verksamheterna och de inom hemtjänsten lade in hur många inkontinensskydd, kateterpåsar, näringsdrycker, sondmat, skoskydd och skyddsförkläden med mera som kunde återanvändas efter ett bortfall, eller annan förändring. Dessa överblivna saker hämtas sedan på plats hos det kommunala eller privata boendet för att köras till Fixarnas lagringsförråd på huvudkontoret på Halda i Svängsta eller på Björkhalla i Asarum.
– Björkhallas deltagare i daglig verksamhet sorterar sen upp det material som vi kommer med och sköter in- och uthämtningar, vilket är en jättebra och viktigt uppgift för dom, säger Lennart Perbrink.
Vinsterna är inte bara pengar, miljö och hållbar utveckling
Innan sjuksköterskor i kommunens boenden beställer inkontinenshjälpmedel och övrigt sjukvårdsmaterial från olika externa leverantörer ska de sedan oktober 2018 gå in och titta i den gruppdisk där allt överskottsmaterial finns samlat och beskrivet i antal och storlek. Finns det som sjuksköterskorna söker efter till en brukare så lägger de en beställning via mail till Fixarna som sedan levererar varorna till boendet i fråga. På drygt ett år har Omsorgen sparat uppåt 250 000 kronor på systemet att återanvända oöppnat material som annars bara skulle ha slängts.
– Vinsterna är inte bara pengar, miljö och hållbar utveckling utan främst att våra deltagare är delaktiga och får känna sig betydelsefulla, säger Lennart.
Konceptet för den dagliga verksamheten är att verksamheten sköts helt efter de deltagandes olika förmågor. Det är viktigt att arbetsuppgifterna känns meningsfulla och är individanpassade.
– Det är en social träning och innebär en del utmaningar för individen som jobbar här, men man växer som individ när man klarar saker, säger Ulrik.
Det kan deltagaren Teres Andreasson skriva under på.
– Jag trivs jättebra med att jobba här! Jag träffar mycket folk och har variation i arbetet, ingen dag är den andra lik, säger Terese, som arbetar hos Fixarna tre dagar i veckan.
Även Teres har varit med från starten 2014.
– Innan jag började här var jag på Arbetscentrum och plockade skruvar, det tyckte jag inte var så kul. När jag fick höra talas om Fixarna så anmälde jag mitt intresse direkt och har varit kvar sedan dess.
Teres jobbar med Lennart som hämtar upp henne på Länsmansvägen för att sedan bege sig ut på sina rundor som kan bli uppåt fem om dagen.
– Vi tar det i vår takt och stressar aldrig, säger Lennart.
Christel Nilsson, stödassistent på LSS-boendet vid Mariegården Svängsta, tycker Fixarnas verksamhet fungerar utmärkt.
– Detta är jättebra, och det är aldrig några problem med beställningarna. Det är ett smidigt system som fungerar väldigt bra och spar pengar i verksamheten, säger Christel.
Fixarnas unika verksamhet har spridit sig långt över kommungränsen.
– Vi har inte bara haft besök från kommunens toppolitiker, ha fått prata på chefsdagen, i kommunstyrelsen och AV-nämnden utan även fått förfrågningar från andra kommuner om hur verksamheten fungerar och hur vi lyckats så bra med den, säger Ulrik.
Bland annat Ronneby kommun har visat intresse för att införa verksamheten.
– Jag tror faktiskt att vår verksamhet är unik, och självklart är detta något som alla kommuner borde anamma. Det känns otroligt bra att vi kommit på något som verkligen är en win-win situation för alla parter!