Torgpaviljongen må vara nybyggd, men den bär tydliga spår av det som en gång var. Foto: Ulrica Kalmerlind
kommun

Den nya torgpaviljongen är färdigbyggd

Nu står torgpaviljongen klar – stadens nya mötesplats. Byggnaden i sig är ny och modern, men påminner om svunna tider.

Den nya torgbyggnaden inspireras av den ursprungliga byggnaden som stod klar 1967 och har liksom originalet stora glaspartier så att man kan se rakt igenom byggnaden med kyrkan åt ena hållet och Rådhuset åt andra hållet.

Torgpaviljongen är skapad för att vara en central mötesplats för invånare och besökare i alla åldrar. När den nybyggda torgpaviljongen nu står färdig och redo att användas flyttar cafékedjan Espresso House in och etablerar sig därmed i Karlshamn.

– En sådan här etablering känns såklart väldigt rolig och är också ett bevis på Karlshamns attraktivitet som stad och kommun. Espresso House ska känna sig varmt välkomna, säger Nina Andersson som är näringslivschef i Karlshamns kommun.

Guidad visning under Arkitekturveckan

Originalet ritades av arkitekten Hanna Victorsson och stod klar 1967. Den nya torgpaviljongen har inspirerats av den gamla byggnadens stora glaspartier som öppnar upp byggnaden mot omgivningen utanför. Vissa originaldetaljer har också bevarats och återanvänts, bland annat gröna kakelväggar, trappan ner till källaren och de gamla pelarna.

Den som vill ta sig en närmare titt på byggnaden kan anmäla sig till en av de två guidade visningar som hålls den 3 september, under årets arkitekturvecka. Visningarna har ett begränsat antal deltagare och man måste boka plats. Läs mer och boka plats här:

Arkitekturveckan: ”Det nya speglar det gamla”