Matildsa Natt och Dag i bild inne i Rådhuset i Karlshamn.
Vi som arbetar med bygglov tycker att "Låna en bygglovsarkitekt" är en bra satsning och välkomnar både företagare och privatpersoner att använda tjänsten, säger Matilda Natt och Dag, bygglovsarkitekt i Karlshamns kommun. Foto: Annette Sandberg
miljo

Byt inte ut fungerande fönster

Bygglovsarkitekter på Karlshamns kommun lyfter fram värdet av att inte slänga ut fungerande fönster.

Karlshamns innerstad är riksintresse för kulturmiljövården. Det innebär att vår stadskärna är intressant för alla i hela landet. Välbevarade husfasader från olika tider ger karaktär och skönhet åt staden. Men husen måste underhållas och restaureras varsamt annars har vi inte längre några välbevarade husfasader.

−  Vi på stadsbyggnadsavdelningen ser en ökning av renoveringar där de gamla träfönstren slängs ut och byggnader får nya fönster i nya material, vilka inte hör hemma på kulturhistoriska byggnader. Begreppet kulturhistoriska byggnader inbegriper inte bara de riktigt gamla husen. Vi har även ett modernare kulturarv i de funktionalistiska byggnaderna och vi som myndighet har ett tillsynsansvar och måste gripa in när vi ser viktiga värden gå förlorade, säger bygglovsarkitekt Matilda Natt och Dag.

Fönster är en av byggnadens allra viktigaste detaljer, det är därför man brukar säga att fönstren är husets ögon. De är en del av arkitekturen men också en viktig byggnadsdel som skall hålla väder och vind ute. Fram till mitten av 1960-talet utfördes fönstren av högkvalitativt kärnvirke med täta årsringar, ett material som är väl rustat för att motstå klimatets prövningar. Ett träfönster från denna tid är hållbart och dessutom kan det lätt lagas om det skulle behövas. Om ett fönster läcker mycket värme beror det oftast på dåliga tätningslister.

− Glas och bra tätningslister är viktiga delar för en bra fönsterprestanda. För att slippa drag och höga uppvärmningskostnader är det dessa detaljer som skall bytas, inte hela fönstret. Det som är enklast och brukar vara mest lönsamt är att byta ut det inre glaset till ett energiglas, säger Matilda Natt och Dag.

Eftersom fönster är en viktig arkitektonisk detalj, gör man bäst i att inte byta ut dem eftersom ett nytt fönster nästan undantagslöst har en avvikande utformning om inte det ursprungliga kopieras helt och hållet. Att byta fönster förändrar inte bara utseendet, det kan också få till följd att husets värde minskar.

Ett nytt fönster har sina nackdelar

Det är vanligt att man monterar underhållsfria fönster och eftersom de inte går att underhålla måste de förr eller senare bytas igen. Ytterligare en nackdel med nya fönster är att glasytan ofta minskar eftersom nya fönster har grövre dimensioner på karm och båge. En annan orsak till minskat ljusinsläpp är instickskarmar, det vill säga det nya fönstret monteras i befintlig karm med en slank karm i metall, och då blir glasytan ännu mindre.

Byte av fönster kan kräva bygglov

Om man trots allt väljer att byta fönster är det viktigt att kolla med stadsbyggnadsavdelningen om detta kräver bygglov, vilket det gör i innerstaden i de allra flesta fall. Det kan bli både kostsamt och svårt att återställa åtgärden i efterhand.

Det är också viktigt att kolla med tillverkaren att de tätningslister som används, kommer att finnas tillgängliga om 30-40 år och att stängningsmekanismen går att renovera eller byta ut när den kärvar i framtiden. Om så inte är fallet, kommer ett nytt byte krävas. Upprepade fönsterbyten är en belastning på miljön, eftersom det kräver nytillverkning av både bågar och glas som innebär koldioxidutsläpp som tar lång tid att räkna hem.

Det finns flera lokala firmor som kan hjälpa dig att renovera dina fönster. Information om bygglov hittar du här.