Foto på Polisområdeschef Louise Englund och kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson skrev under tisdagen under samverkansöverenskommelsen för 2021-2024 och årets medborgarlöfte..
Polisområdeschef Louise Englund och kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson skrev under tisdagen under samverkansöverenskommelsen för 2021-2024 och årets medborgarlöfte. Foto: Leila Rudelius
kommun

Årets trygghetsmätning har presenterats

Risken att utsättas för brott i Karlshamns kommun är liten, ändå finns en utbredd rädsla för att utsättas för det, och det som invånarna upplever som det största problemet är utomhusstörningar. Det visar 2020 års trygghetsmätning som polisen årligen genomför tillsammans med kommunen.

Syftet med den årliga trygghetsmätningen för polis och kommun är att ta reda på hur allmänheten uppfattar sin omgivning ur ett trygghetsperspektiv. Enkätundersökningen för 2020 skickades ut till 1200 slumpvis utvalda Karlshamnsbor i åldern 16-85 år. Så många som 61,5 procent svarade på totalt 32 frågor om bland annat utemiljö, utomhusstörningar, om man känner oro för att bli utsatt för brott, om man har blivit utsatt för brott, konkret känsla av otrygghet och hur polisen agerar mot problem.

– Svaren ger en bra bild av allmänhetens uppfattning i olika frågor och ligger till grund för polisens och kommunens planering av brottsförebyggande- och trygghetsskapande insatser, säger polisområdeschef Louise Englund.

Karlshamn har inga upplevda särskilt påtagliga problem

Karlshamn ligger bra till i mätningen för 2020 där invånarna sammantaget tycker att det inte finns några särskilt påtagliga problem i kommunen.

– Vi kan se att invånarna tycker att utomhusstörningar och missbruksproblem ökat i kommunen över tid men annars går det mesta ner, säger Louise Englund.

Samarbete och nytt lägesbildsarbete en framgångsfaktor

En framgångsfaktor för det brottsförebyggande arbetet har varit ett gott samarbete med alla berörda aktörer, ett nytt lägesbildsarbete, ökad natt- och trygghetsvandring, grannsamverkan och sociala åtgärder.

– Vissa konkreta åtgärder, som att skicka hem brev till över 60 vårdnadshavare i Asarum där ungdomsgäng samlats på kvällar och orsakat skadegörelse och otrygghet, har gett resultat. Efter brevet minskade skadegörelsen rejält. Vi stängde ner elen på ett ställe där det var problem, och oroligheterna försvann direkt. Vi stängde också ner wifi på skolor och förskolor efter klockan åtta på kvällen och då förvann ungdomarna från dessa platser och samlades istället på exempelvis spontanidrottsplatsen där de kan koppla upp sig och det finns en bättre social kontroll, säger kommunpolis George Nilsson.

Antalet områdespoliser har ökat

Polisen har också  en strategisk närvaro vid platser där de vet att folk känner sig otrygga, så kallade ”hot spots”.

– Vi har också ökat polisnärvaron det senaste året. På 1,5 år har vi gått från två till tio områdespoliser, säger polisområdeschef Louise Englund.

Nytt medborgarlöfte har getts

Under tisdagen skrev Louise Englund och Per-Ola Mattsson, (S) kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, under samverkansöverenskommelsen för 2021-2024 och årets medborgarlöfte. Överenskommelsen ger de yttre ramarna för samverkan kring den brottsförebyggande verksamheten och lyfter fram områden där åtgärder är möjliga. I det nya medborgarlöftet lovar kommunen bland annat att öka vuxennärvaron där ungdomar finns, fortsätta stödja och utveckla arbetet med nattvandrande föreningar och styra deras arbete utifrån den aktuella lägesbilden. Polisen ska bland annat under året göra minst två riktade insatser mot buskörning med EPA-traktorer och mopeder. De ska även patrullera platser utifrån lägesbilden där invånare säger att de känner sig otrygga och arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande i skolor och andra miljöer där barn och unga befinner sig.

– Civilsamhället har en viktig del i trygghetsskapandet, och det är roligt att så många föreningar ställer upp på Trygghetsvandringarna, säger Louise Englund.

– Vi har alla ett ansvar att larma 114 14 om vi till exempel ser skadegörelse eller gäng som hänger och skapar oro där vi bor. Vill vi ha ett tryggare samhälle måste vi alla hjälpas åt, säger Per-Ola Mattsson.

 

Vill du ta del av BRÅ:s lägesbilder som läggs upp på kommunens webbsida efter varje möte kan du göra det här.