Ismail Abdalla pekar på ett barns teckning och skrattar. Fyra barn sitter vid ett runt bord och ritar.
Ismail Abdalla från Somaliska kulturföreningen i Karlshamn har haft en välbesökt lokal i Fridhem sedan lovaktiviteterna startade. Foto: Leila Rudelius
fritid

Välbesökta lovaktiviteter i tre bostadsområden

Kommunen har i samarbete med Karlshamnsbostäder och Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, under sommaren ordnat fria lovaktiviteter i tre bostadsområden. Tre föreningar bemannar och ordnar olika aktiviteter för barn som är mellan sex och femton år varje torsdag mellan klockan 15-20.

Under hela sommaren ordnar Mörrums ryttarförening, Mörrums badmintonklubb och Somaliska kulturföreningen aktiviteter för sommarlovslediga barn mot en ersättning från kommunens statliga medel för lovaktiviteter. Föreningarna ska alternera i områdena Bygatan i Mörrum, Fridhem och kvarteret Dalsland som ligger på Prinsgatan/Vinkelgatan i Karlshamn.

– Detta är områden med hög andel utlandsfödda och satsningen främjar att barn från olika kulturer möts och har roligt tillsammans, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg och trygghetssamordnare i Karlshamns kommun.

Välbesökta torsdagar med lek, spel och käpphästar

Information om lovaktiviteterna har satts upp i trappuppgångar på olika språk och de två torsdagar som hittills ägt rum har varit välbesökta av barn i olika åldrar. Under den första torsdagen hade Mörrums ryttarförening med sig käpphästar och ordnade hinderbanor, men framöver kommer föreningen att ta dit riktiga ponnyhästar som barnen ska få rida på. Therese Nilsson från ryttarföreningen som till vardags jobbar som resurspedagog på Sternöskolan i Karlshamn tycker att det är väldigt roligt att få träffa barnen i en annan roll än den hon har på jobbet.

– Vi hade en otroligt kul eftermiddag/kväll under gårdagens andra träff med bland annat vattenrör och det blev många vattenkrig och mycket vattenlek. En period var det uppåt 15 barn som deltog samtidigt. Kan tillägga att vattenkrig inte är min sport då jag nog blev blötast av alla, säger Therese.

– Alla barn har varit sams och är oerhört positiva och tacksamma för att få vara med på de anordnade aktiviteterna, säger Johanna Olsson Elmgren från Mörrums ryttarförening.

Barn imponerades av ledarens språkkunskaper

I området Fridhem i Karlshamn vällde det in barn i den svala källarlokalen, sugna på att spela olika spel, pussla och rita. En film skulle visas senare, men Ismail Abdalla från Somaliska kulturföreningen hade glömt en sladd till projektorn som han skulle hem och hämta senare. Ismail och hans föreningskollega Adam Mahad kan förutom svenska och somaliska även prata arabiska vilket imponerade på en del barn med arabiska som modersmål.

– Det har varit många barn här dessa två gånger och stämningen har varit jättebra, säger Ismail.

Rayan, tio år, och hans kompis Mousa, nio år, tycker det är en bra satsning.

– Vi har jätteroligt här och får spela spel och annat, säger Mousa.

– Förra torsdagen fyllde jag år så vi åt kakor och sånt här då, säger Rayan.

Betydelsefullt att vara på plats där barnen bor

Tillsammans med Jenny Andersson är även integrationssamordnaren Johanna M Tomasdotter och Malin Weinholtz, chef för fritidsgårdsverksamheten, ansvariga för satsningen som är betydelsefull ur flera aspekter.

– Dels för att vi anordnar aktiviteter i barn/ungas närmiljö vilket underlättar deltagande då det inte kräver någon logistik eller kostnad för att fysiskt ta sig till en aktivitet samtidigt som vi ger möjlighet för barn/unga att gratis prova på olika aktiviteter och kanske lockas de vidare in i föreningslivet, säger Malin Weinholtz.

Om föreningarna behöver material eller utrustning för att kunna genomföra vissa aktiviteter så kan de vända sig till Fritidsbibblan på kommunen där de gratis kan låna sport- och fritidsutrustning.

Lovaktiviteterna pågår fram till den 12 augusti.