Upptäck nya platser med Hitta ut
fritid

Upptäck nya platser med Hitta ut

Hitta ut är en natur- och friskvårdsaktivitet, som går ut på att hitta checkpoints i stads-, skogs- och skärgårdsmiljö. Det är gratis att göra och alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen.

Hitta ut är ett sätt att kombinera att röra på sig samtidigt som man upptäcker nya platser i kommunen. Med hjälp av en karta som kan tas med på promenaden, cykelturen eller löprundan kan man upptäcka sitt närområde. Det finns fyra olika svårighetsgrader, där grön är lättast och svart svårast. Det finns även tillgänglighetsanpassade checkpoints som går att nå på hjul.

Upptäck nya platser med Hitta ut

Hitta ut-kartan finns i både i pappersform och digitalt som app och på hemsida. På kartan finns checkpoints utmärkta med en ring. I naturen är de markerade med en aluminiumstolpe med en rosa Hitta ut-dekal. Det finns en beskrivning av var den finns, till exempel en sten, grop, brant, lyktstolpe eller stakethörn. På varje checkpoint finns en bokstavskod som kan registreras på ett konto i appen eller på hemsidan. Varje registrerad checkpoint ger en lottsedel med chans att vinna fina priser. Utöver de 142 checkpoints som redan finns utplacerade i kommunen kommer det att släppas nya. Den 1 augusti släpps 10 nya checkpoints, den 1 september 10 nya och 1 oktober ytterligare 10 nya. Hitta ut håller på till och med 1 november.

Upptäck nya platser med Hitta ut Upptäck nya platser med Hitta ut

Stort intresse från allmänheten

– Redan halvvägs in i säsongen för Hitta ut har antal registreringar varit fler än under hela förra årets säsong, närmare 89 000 registrerade checkpointsbesök med 2 644 deltagare, säger Lars-Gunnar Bengtsson från orienteringsklubben Stigmännen i Karlshamn. Att Hitta ut är så populärt just i år kan vara en effekt av coronaviruset, då människor söker sig utomhus för att hitta på aktiviteter att göra.

År efter år har Karlshamns Hitta ut haft en topposition bland ett femtiotal deltagande kommuner i Sverige. Detta i förhållande till kommunstorleken. I år är 56 orter i Sverige med i Hitta ut.

Papperskartan finns att hämta på dessa platser:

  • Rådhuset Karlshamn
  • Länsförsäkringar Karlshamn
  • Tjärö – Blekinge skärgård
  • Sparbanken i Karlshamn
  • Stora Coop Karlshamn
  • Best Western Hotell Karlshamn
  • Eriksberg Hotel & Nature Reserve
  • Wellness Studio, Rådhusgatan

Appen Hitta ut hämtas där appar laddas ner. På hemsidan hittaut.nu finns alla orters Hitta ut-kartor, om du vill Hitta ut någon annanstans i Sverige.

Läs mer på hittaut.nu/karlshamn

Upptäck nya platser med Hitta ut

Foto: Vida och Giedrius Zubieliai