Simon Hägglund bjöds in av Sofie Johnsson, enhetschef på Försörjningsenheten att dela med sig av sina kunskaper bl.a. om sex som självskadebeteende och sugardejting.
FSimon Hägglund bjöds in av Sofie Johnsson, enhetschef på Försörjningsenheten att dela med sig av sina kunskaper bl.a. om sex som självskadebeteende och sugardejting. Foto: Leila Rudelius
kommun

Uppskattad föreläsning om sex som självskadebeteende

Uppåt 120 personer som främst arbetar inom Karlshamns kommuns Socialförvaltning fick under en heldag bland annat kunskaper om så kallad sugardating och hur sex kan användas som själskadebeteende.

Förväntningarna inför föreläsningen som ägde rum på Piren under torsdagen var höga. Och när dagen var över fick åhörarna frågan om det hade varit en givande dag. Ett rungande och samstämmigt JA! hördes från den nöjda och inspirerade publiken.

– Jag tycker att det har varit en väldigt intressant och givande dag, speciellt eftersom jag är så gammal att jag inte är uppvuxen med internet och idag fått veta mer om vad som försiggår där. Jag har blivit chockad över många saker som jag fått höra idag, men det är nyttigt att bli uppdaterad så att man blir mer uppmärksam på problemen, säger Anna Hellström, familjebehandlare i Karlshamns kommun.

Problematiken finns även i Karlshamn

Författaren och polisen Simon Häggström med mångårig erfarenhet inom prostitutionsområdet blev inbjuden av Sofie Johnsson, enhetschef på Försörjningsenheten i Karlshamns kommun, för att berätta om en verklighet som många gånger glöms bort i vårt samhälle och som få har erfarenheter om. Det kan exempelvis handla om unga och vuxna som använder sex som självskadebeteende, i stället för att till exempel skära sig.

– Jag hörde Simon föreläsa för en tid sedan och han var så engagerad, kunnig och inspirerande. Därför bjöd jag in honom till oss så att så många som möjligt ska få ta del av hans erfarenheter och lära sig om hur vi tillsammans kan förebygga att, och upptäcka om, våra ungdomar far illa i olika typer av sexhandel. Det skulle vara naivt att tro att vi inte har den problematiken i Karlshamn, säger Sofie Johnsson.

Viktigt att kommun och polis samarbetar

Många av åhörarna vittnade om många aha-upplevelser.

– Det har varit lite tufft att lyssna på Simon som är en väldigt bra föreläsare. Jag trodde faktiskt inte att människohandel fanns i Blekinge, men det har jag fått veta att det finns, vilket är skrämmande. Jag har aldrig hört någon prata om det. Nu när jag genom Simon fått en ögonöppnare ser jag saker på ett annat sätt, säger Abir som jobbar som behandlingsassistent på ett av kommunens stödboenden.

Torsdagens föreläsning handlade om hur främst unga tjejer och killar, oftast födda och uppväxta i Sverige och med ett på ytan bra liv, dras in i sexhandelns klor. Om de människor som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa detta.

– Det är oerhört viktigt att kommunen och polisen samarbetar för att komma åt dem som utnyttjar barn och ungdomar genom bland annat det allt vanligare fenomenet sugerdating, säger Simon Häggström.

Sugardejting vanligaste ingången till prostitution

Simon visar att sugardejting erbjuds på flera sidor på nätet och att det finns många blekingeungdomar som lagt upp en profil på dessa sajter. Trots att det finns regler för att inga under 18 år får lägga ut sina profiler på sugardejtingsajterna så är det oerhört många som polisen och socialen kommer i kontakt med som är långt under det. Den yngsta var elva år.

Beskrivningen på webbsajterna som tjänar pengar på medlemskap är att äldre män söker unga tjejer eller killar att äta middag, resa och umgås med. Inte för att ha sex.

– Deras så kallade nolltolerans är bara ett sätt för ägarna till sajterna att friskriva sig från ansvar. Sugardejting har visat sig vara den vanligaste plattformen där unga gör sin prostitutionsdebut, fortsätter Simon.

Fler 15-åringar som vill köpa sex

Åldern på sexköpare har också rasat. Nu finns det allt fler 15-åringar som vill köpa sex.

– Alla sexköpare har en sak gemensamt. De tittar alla ofta på pornografi, säger Simon.

Simon Hägglund lämnar över en signerad bok till Jonna Welander
Föreläsaren Simon Hägglund lämnar över två signerade böcker till socialsekreteraren Jonna Welander. Foto: Leila Rudelius

– Samarbetet inom detta område måste absolut öka mellan oss och polisen, precis som Simon säger. Det är oerhört viktigt att detta prioriteras för att förebygga att fler unga faller offer för sexhandel, säger Jonna Welander, socialsekreterare i Karlshamns kommun.

– För det är som Simon säger att målgruppen kommer inte till oss. Vi måste komma till dem!

Arrangören Sofie Johnsson menar att de kunskaper som föreläsningen inbringat har nu gett personal inom Socialförvaltningen större möjligheter att upptäcka och agera i de möten de dagligen har med människor.

– Det här var första steget. Nu ska vi sedan prata i ledningsgruppen hur vi ska gå vidare, säger Sofie Johnsson.