forskola

Uppdaterade riktlinjer för att minska smittorisken i förskolan

Det är fortfarande mycket viktigt att alla hjälper till att minska risken för smittspridning av coronavirus. Uppdaterade riktlinjer enligt Folkhälsomyndighetens senaste råd om hur man bäst förhindrar covid-19 smitta har i dagarna gått ut till vårdnadshavare med barn i förskolan. 

Folkhälsomyndigheten informerar om att de vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn och unga är nytillkommen hosta eller feber. Andra vanliga besvär är nytillkomna symtom som halsont, andningsbesvär, generell muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk. Dessutom är nytillkomna mag-tarmbesvär, framför allt diarré och kräkningar, vanligare hos barn än hos vuxna.

Tidigare riktlinjer gäller men har uppdaterats enligt Folkhälsomyndighetens råd med följande punkter:

  • Barn i förskoleålder rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. (I Blekinge är testning enbart möjligt för ungdomar från 16 år och uppåt.)
  • Om barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till förskolan om det gått minst sju dygn sedan de första symtomen kom, detta gäller oberoende om testning har utförts eller inte.
  • Barn ska, liksom alla andra i samhället, stanna hemma så länge som hen känner sig sjuk. Återgång till förskolan kan ske när barnet har varit symtomfri i minst två dagar. Om barnet, efter sju dygn, känner sig friskt men fortfarande har milda symtom som torrhosta och lätt snuva kan hen gå tillbaka till förskolan.
  • Lindriga och tillfälliga symtom hos ett i övrigt piggt och opåverkat barn, som till exempel lätt snuva efter utevistelse, gråt eller enstaka hostningar, ska inte bedömas som symtom på nytillkommen infektion och möjlig covid-19. Barnet ska då kunna gå i förskolan.
  • Barn som har syskon eller andra familjemedlemmar som är sjuka kan vara på förskolan som vanligt. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet. Vårdnadshavare som är sjuka ska inte lämna eller hämta barn i förskolan.

Om barnet under dagen visar symtom enligt ovan eller om barnets allmäntillstånd är sådant att det inte orkar med vardagen i förskolan, så är det förskolans personal som gör bedömningen om barnet ska hämtas av vårdnadshavare eller person som är utsedd av vårdnadshavare.

Det är viktigt att känna till riktlinjerna. Dels för att själv kunna följa dem och dels för att ha förståelse när personal från förskolan ber vårdnadshavare hämta sitt barn för att hen uppvisar symtom. Tillsammans kan vi stoppa coronaviruset. Tack för allt du gör som bidrar till det!

Folkhälsomyndighetens webbsida finns mer information om vilka riktlinjer som gäller i förskola, grund- och gymnasieskola.