skola

Tredjeklassare blev historiska experter på Karlshamn

Som ett sista arbete innan sommarlovet fick klass 3 på Sternöskolan lära sig mer om Karlshamn och dess historia. Under tre veckor har de läst och pratat om historiska platser, gjort en stadsvandring och kommit på några passande slogans.

Eleverna i tredje klass på Sternöskolan hade som slutuppgift att lära om sin egen stad.

– Under vecka 21 pratade vi om Blekinge och Karlshamn och eleverna fick ta reda på fakta om Karlshamn. Förra veckan ritade och berättade de om sin favoritplats i Karlshamn och så gick vi en stadsvandring där eleverna berättade för varandra om olika historiska plaster i staden. Denna sista vecka innan lovet har de fått göra en slogan för Karlshamn, säger klassläraren My Ottosson.

Ämnen som inkluderats i uppgiften är svenska, geografi, samhällskunskap och historia.

– Syftet med arbetet är att de ska lära sig om sin närmiljös historia. Vi har också många elever som har svenska som andra språk och sex elever som är nyinflyttade till Karlshamn, så jag tänker att det här är ett bra sätt att utveckla språket, upptäcka nya platser som de sedan kan visa och berätta om för familj och vänner, säger My.

Bland de favoritplatser som de 22 eleverna valde ut och illustrerade var bland annat Stortorget.

– Det är min favoritplats för att där finns en fontän och stolar som man kan sitta på och titta på stora byggnader. Man kan vara med kompisar, köpa glass, prata och gå och shoppa, säger Mojde Husseini.

Klasskompisen Noomi Persson håller med men riktar in sig på fontänen vid torget.

– Fontänen Böljelek är så cool och mysig!

Alisa Bare, Stina Karlsson och Daizy Walker har Sternö badplats som favoritställe.

– Där kan man grilla, bada och leta efter snäckor, säger Daizy.

Några hade skateparken vid Österslätt som bästa ställe att vara på.

– Där kan man göra många roliga och coola saker. Man kan bli modigare också, säger Isac Rosén.

En lärorik och uppskattad stadsvandring

Under stadsvandringen som ägde rum i torsdags förra veckan hade eleverna själva fått ta reda på fakta och läsa på om de olika platserna de skulle besöka. Sen fick de berätta för varandra om Karlshamns museum, Asschierska huset, Carl Gustavs kyrka, torget, Böljelek, Rådhuset, Kastellet och Utvandrarmonumentet.

Noomi Persson och Liam Johnsson berättade om Carl Gustafs kyrka som är namngiven efter kungen som grundade staden. De berättade också att kyrkan är ritad av Erik Dahlberg som även ritat stadsplanen och Kastellet.

Hashem Alahmad och Taj Aldin Yuosef berättade för sina klasskamrater om Karlshamns museum som visar en massa gamla saker, bland annat relaterat till fiske och båtar, ett helt rum relaterat till barnvisförfattaren Alice Tegnér och en utställning om snus och cigaretter.

Maryia Kiblawe, tv, Mojde Husseini och Haya Hashem berättade om Asschierska huset vid torget som för länge sedan var det gamla rådhuset och som har en fängelsehåla i källaren.

Stadsvandringen avslutades vid Snäckan där klassen intog sin lunch efter en mycket lyckad och uppskattad vandring.

”Karlshamn – stan som har allt”

Denna sista skolvecka har eleverna kommit på olika slogans för Karlshamn och ritat teckningar till dem. Bland de bästa tyckte eleverna själva var ”Karlshamn – stan som har allt” som Isac Rosén och Marvn Jooma kommit på, och ”Karlshamn – alltid nära havet” som Alisa Bare, Stina Karlsson, Linnah Bergman, Haya Hashem och Mahmud Jamali kläckt.

– Eleverna har verkligen varit nyfikna och vetgiriga. Denna slutuppgift rimmar väl med kursplanen som säger att man ska lära sig mer om den historia som finns i närmiljön, och att lära sig på detta sätt fungerar väldigt bra för eleverna som har roligt samtidigt som de får nya kunskaper, säger My Ottosson.