Montage: videosamtal med många deltagare och tre personer i entrén till Träffpunkt Annexet.
I coronatider sker Träffpunkt Annexets träffar digitalt. Men på fettisdagen bakade personalen semlor och delade ut i entrén. Något som var mycket uppskattat!
stod

Träffpunkten Annexet – en mötesplats som inte ställde in

Ett år har gått sedan corona och covid-19 blev nyorden på allas läppar. Det har påverkat många av våra kommunala verksamheter, och inte minst alla de invånare som i det närmaste levt isolerade.

Träffpunkt Annexet är en av de verksamheter som tvingats ställa om hur de vanligtvis tar emot besökare. Det är en mötesplats för den som 16 år och äldre och behöver särskilt stöd. Till träffpunkten kan de komma själva eller i sällskap av en närstående, kontaktperson assistent eller annan kompis. Där kan man till exempel spela biljard, pingis eller tv-spel, skapa och pyssla, eller bara fika och umgås.

Träffpunkten är en viktig del av många besökares vardag, och coronarestriktionerna gjorde att de inte kunde ha öppet som vanligt. Men problem är till för att lösas, Träffpunkt Annexet tänkte till för att kunna fortsätta med vardagsaktiviteter i någon form.

Började träffas utomhus

Johan Jönsson och Marlene Svensson berättar hur året sett ut för träffpunktens besökare.

– Vi bestämde oss ganska snabbt att anpassa verksamheten på Träffpunkt Annexet så att vi fortfarande skulle kunna träffas, eftersom behovet är stort bland de flesta av våra besökare.

I mars förra året började de erbjuda promenader för dem som ville hänga på. Efter några veckor landade det i att de började träffas vid spontanidrottsparken vid Österslättskolan där de hade gemensamma aktiviteter, samtal och grillning eller fika. Och träffarna fortsatte under sommaren.

Träffpunkt Annexet har öppet varje tisdagskväll, och i tider när många isolerade sig i sin ensamhet blev de här kvällarna det enda många av träffpunktens besökare hade att se fram emot under veckan.

Övergick till digitala träffar

Efter sommaren kom den ljusning som många väntat på. Pandemin avtog för tillfället och det gav dem en möjlighet att flytta in verksamheten på Annexet igen med de lokala restriktioner som fanns. Tre månader senare var de tvungna att ställa om igen. Men den här gången var vintern och kylan i antågande. Med tiden utökades promenaderna med digitala träffar. Efter ungefär fem veckor kan gänget på Annexet konstatera att det fungerat superbra!

På så sätt kan de alla träffas och umgås via skärmen tills restriktionerna tillåter Träffpunkt Annexet att slå upp portarna igen.