Med hjälp av ljus och struktur smälter SynVillan samman med landskapet runt omkring. Foto Annette Sandberg
kommun

SynVillan i Eriksberg fick Stadsbyggnadspriset 2020

Den magiska SynVillan som svävar fyra meter ovan jord i viltparken är ytterligare ett kvalitetsmärke för Karlshamns kommun. I hård konkurrens med Villa Sjöö korades SynVillan till vinnare av Stadsbyggnadspriset 2020.

−  Om en stad ska kunna utvecklas behöver vi låta kreativiteten få ta plats och ta ut svängarna, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattson (S).

Varje år sedan 2015 ger Karlshamns kommun ett stadsbyggnadspris till ett byggnadsprojekt som medverkar till att sätta god arkitektur och stadsbyggnad i fokus. Stadsbyggnadspriset var ett av totalt nio priser som delas ut vid näringslivsgalan som i år sändes live från Astensmåla Mat & Vingård under ledning av Gilla Karlshamn.

−  Vi vill med vårt pris främja god arkitektur både i staden och på landsbygden, förklarade byggnadsnämndens ordförande Jan Bremberg (S) som tillsammans med Per-Ola Mattsson var på plats i Astensmåla för att överlämna årets pris.

− Jag är stolt och glad över utmärkelsen. SynVillan går helt i linje med vår ambition att visa hur den humaniserade människan kan leva nära djur och natur utan att störa, säger Eriksbergs vd Per-Arne Olsson.

Stadsbyggnad kan handla om att enskilda byggnader synliggör en specifik verksamhet, som i det här fallet en viltpark. Ett bra hus är ett samarbete i allra högsta grad, ingen one man show. Det menar arkitekt Thomas Sandell som tillsammans med vd Pär Mörnhed från PMB Sverige AB och Eriksbergs vd Per-Arne Olsson är trion bakom den skimrande Synvillan som korades med Stadsbyggnadspriset 2020.

−  Otroligt kul och hedrande att få det här priset. Att förverkliga drömmen om att få bygga ett ”osynligt hus” där man kan ligga fyra meter över marken och titta på djur som äter, krävde mod från ägarna av Eriksberg, en skicklig entreprenör i form av PMB, en envis arkitekt och kommunala tjänstemän som trodde på idén. Bra blev det och tack till alla inblandade säger arkitekt Thomas Sandell som deltog via länk under Gilla Karlshamn-galans prisutdelning den 21 maj.

−  Eftersom vi älskar spännande arkitektur var det svårt att säga nej till utmaningen att bygga SynVillan. Komplicerade material och en bit upp i luften gjorde att det var krångligt rent byggnadstekniskt. Vi lyckades tack vare extremt duktiga hantverkare, säger vd Pär Mörnhed, PMB. Foto: Annette Sandberg

Juryns motivering

Som en oväntad illusion mitt i hjärtat av Eriksbergs naturreservat framträder SynVillan starkt med sitt spännande uttryck. Byggnaden har fullföljts med eftersträvansvärd hög ambition, både i sin helhet och i detaljer. Den sofistikerade interiören överraskar med sin lekfullhet och lyckas infria de förväntningar som byggnadens fantasieggande exteriör bygger upp. Glasgolvet som suddar ut gränsen mellan ute och inne bjuder på oväntade upplevelser av Eriksbergs fauna. Med sin finkänsliga placering som visar respekt för både djur och natur, har byggherren, arkitekten och entreprenören visat att det är möjligt att underordna sig en plats utan att göra avkall på originalitet och kreativitet. Byggnadens unika karaktär sätter både Karlshamn och Blekinge på kartan

Juryn består av arkitekt Anders Larsson, parkingenjör Sara-Marie Rännbäck, arkitekt Elisabeth Rydberg, stadsarkitekt Emina Kovacic och planeringsarkitekt Anna Lyggemark.

− Synvillan invigdes den 2 juli 2020 och vi hade en hög beläggning redan från start, trots pandemin. Nu hoppas vi på en minst lika bra säsong i år, säger Per-Arne Olsson. 

−  Årets pristagare får sin utmärkelse i en oerhört tuff konkurrens då båda nominerade projekt håller väldigt hög ambitionsnivå. Det är ingen tvekan att stadsbyggnadspriset har blivit något våra beställare, arkitekter och entreprenörer strävar efter; en kvalitetsstämpel och ett värdeskapande element, inte enbart för de som nyttjar själva byggnaden utan för hela kommunen. Som ett viktigt inslag i arkitekturdebatten där vi hela tiden höjer ribban för vad vi anser vara god arkitektur fungerar SynVillan som en inspiration, motivation, en ögonöppnare och kreativ förebild  – precis så som det är tänkt, säger stadsarkitekt och ordförande i juryn för Stadsbyggnadspriset, Emina Kovacic.

————————–

Karlshamns näringslivsgala heter från och med i år Gilla Karlshamn-galan och drivs av det lokala näringslivet via organisationen Gilla Karlshamn. På grund av pandemin valde man att livesända själva prisutdelningen den 21 maj och skjuta fram galamiddagen och övrig underhållning till den 9 oktober. För bokning av biljetter till galamiddagen den 9 oktober och för mer information, besök:  https//gillakarlshamngalan.se/