Foto på Fr. v: Charlott Lorentzen, (Mp), Mats Dahlbom, ( C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, Katrine Svensson, miljöingenjör och projektledare, Karlshamns kommun, och Rickard Holmström, elingenjör, Karlshamn Energi.
Fr. v: Charlott Lorentzen, (Mp), Mats Dahlbom, ( C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, Katrine Svensson, miljöingenjör och projektledare, Karlshamns kommun, och Rickard Holmström, elingenjör, Karlshamn Energi.
miljo

Största satsningen på solceller

Anläggandet av solceller på Norreports förskola i Karlshamn hör tillsammans med solcellsanläggningen på Stenbackanavet i Asarum till de största satsningarna i kommunen när det gäller solceller. Solcellsanläggningen på Norreports förskola beräknas vara helt klar för att kunna tas i drift i början av vecka 14.

Det är första gången som Karlshamns kommun anlägger solceller för elproduktion i den omfattning som på Stenbackanavet och Norreports förskola. Anläggningen på Norreports förskola är en investering på 800 000 kronor där en del av investeringskostnaden utgörs av statligt finansieringsstöd.

Foto på solceller.

221 solcellspaneler på vardera 1,65 kvadratmeter har monterats på Norreports förskola för energiproduktion.

Under fredagen monterades de sista panelerna inför den planerade driftstarten.

– Det känns positivt att kunna bidra till länets energimål om att öka produktionen av förnybar energi, sa Rickard Holmström, elingenjör, Karlshamn Energi, vid fredagens pressträff.

En mindre solcellsanläggning finns sedan tidigare uppförd på Ihre Naturskola men Stenbackanavet och Norreports förskola tillhör de stora anläggningarna.

– Om vi ser till användandet av energi i vår region så förbrukar vi mer energi än vad vi producerar. Därför är det viktigt att vi ser vilka möjligheter vi har att öka energiproduktionen i södra Sverige, sa Katrine Svensson, projektledare för solcellssatsningen på Norreports förskola.

Foto på solceller

Slutskedet av monteringen. Norreports förskola i Karlshamn kommer från och med vecka 14 att kunna producera el genom solenergi.

Norreports förskola är öppen större delen av året och har även öppet hela dygn. Det gör att energianvändningen i verksamheten är hög. Detta, tillsammans med förskolans geografiska läge och utformning, har varit några av anledningarna till att man valde att anlägga solceller just här.

– Energiförbrukningen på Norreports förskola ligger i genomsnitt på 94 000 kilowattimmar per år. Med solcellsanläggningen i drift räknar vi med att förskolan ska kunna producera cirka 70 000 kilowattimmar per år, vilket innebär en hög självförsörjningsgrad. En del av energin som produceras kommer också att kunna säljas, sa Katrine Svensson.

I det fortsatta arbetet kommer man att undersöka möjligheterna för batterilagring och andra former av lagringsalternativ.

– Då kan förskolan själv också använda en större del av det som produceras, sa Katrine Svensson.

Anläggandet av solceller på bland annat Norreports förskola är en del av en större satsning i att se vilka fler objekt i kommunen som kan anläggas för energiproduktion. Det handlar om såväl befintliga byggnader som nybyggnationer, däribland Mörrums nya skola och Jössarinken i Mörrum som är under pågående byggnation.

– Det här är också en ekonomisk fråga. Bara för några år sedan pratade vi om en återbetalningstid på 15 år, idag ligger återbetalningstiden på 8–10 år. Det sker hela tiden förändringar i takt med att tekniken utvecklas, vilket är positivt och viktigt att ha med sig när vi planerar för fortsatta satsningar inom ramen för hållbarhetsarbetet, sa Mats Dahlbom, ( C ), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Solcellsfasader är ett exempel på innovativ teknik som utvecklas inom byggsektorn. Genom att klä in delar av fasad med solceller får man en yta som kan fånga upp och ta vara på solenergin.

– Det är ett spännande område som vi kommer att få se mer av de kommande åren, sa Katrine Svenson.

 

Text och foto: Krisztina Andersson