kommun

Snart kan du som är 70+ åka kollektivtrafik helt gratis inom Karlshamn kommun

Snart kan du som är 70 år eller äldre åka kollektivtrafik helt gratis under vissa tider på dygnet inom Karlshamns kommun.

Från och med den 30 maj börjar kommunen att skicka ut seniorbiljett via posten hem till dig som är 70 år eller äldre. Med den biljetten får du som har fyllt 70 år och är folkbokförd i Karlshamns kommun resa gratis under vissa tider på dygnet inom kommunen med Blekingetrafikens bussar och tåget mellan Karlshamn och Mörrum. Ska du resa utanför kommunen behöver du köpa till en biljett.

Det ska vara enkelt att resa kollektivt

För många pensionärer kan även de mindre utgifterna vara kännbara i plånboken vilket kan göra att man väljer att stanna hemma istället för att hälsa på släkt och vänner eller delta i fritidsaktiviteter. Pensionärsgrupper och äldre människor har länge efterfrågat rabatter och/eller avgiftsfria resor i kollektivtrafiken och talat om vilken ansträngning nuvarande biljettpriserna innebär för den med en liten pension men även svårigheten att förstå hur man går till väga vid biljettköp.

Karlshamns kommun vill att alla seniorer ska ha möjlighet till ett aktivt liv, sociala kontakter och det ska vara enkelt att resa kollektivt. Dessutom rullar många bussar med flera tomma platser så genom att låta personer som är 70 år och äldre åka gratis under vissa tider på dygnet inom Karlshamns kommun kommer bussarna att nyttjas på ett bättre sätt, minska bilberoendet och därmed också bidra till en bättre miljö.

– Vi har lyssnar på pensionärsorganisationerna och utifrån deras önskemål genomför vi nu fria resor för de som är 70 år och äldre. Detta är en del i kommunens satsning för ett mera tillgängligt samhälle säger kommunstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson (S)

Med ”seniorbiljetten” kommer du kunna resa gratis vardagar mellan klockan 09:00 till 15:00 samt klockan 18:00 till 04:00. Under lördagar, söndagar och röda dagar kan du resa med biljetten under hela dygnet. ”Seniorbiljetten” gäller även för resor som påbörjas inom de angivna klockslagen men som kommer att avslutas utanför giltighetstiden.