Foto på Susan Peterson och Anna Fransson i blåa kläder
Undersköterskorna Susan Peterson och Anna Fransson har vaccinerat sig.
omsorg

Självklart att ta vaccinet för många

Just nu pågår covid-19 vaccination av kommunens personal som arbetar nära äldre och sjuka på kommunens service- och korttidsboenden eller inom hemtjänst och LSS. Hittills har merparten tackat ja till vaccinet. Två av dem är undersköterskorna Susan Peterson och Anna Fransson.

Susan Peterson jobbar som undersköterska på korttidsboendet Kompassen i Karlshamn och hon fick sin andra vaccindos mot covid-19 för en vecka sedan, så nu ska hon ha fullt skydd mot det smittsamma viruset.

– Det känns fantastiskt skönt! Jag har längtat efter detta hur länge som helst, säger Susan.

Efter att ha fått den första vaccindosen kände Susan ingenting, men både hon och hennes kollegor fick lindriga sjukdomssymtom och ont i armen efter den andra dosen.

– Jag fick feber och hade en influensaliknande känsla, men det gick snabbt över. Det ska visst vara ganska vanligt och är helt ofarligt, säger Susan.

Det viktigaste är att få stopp på pandemin

Som för de allra flesta har coronapandemin förändrat Susans liv väldigt mycket. Hon och hennes familj har hållit sig isolerade, handlat på nätet och hon har använt skyddsutrustning på jobbet. Att följa rekommendationerna i vardagen och de basala hygienrutinerna på jobbet för att minska smittspridningen är en självklarhet för Susan. Lika självklart som att ta vaccinet.

– Jag är rädd om mig själv och eftersom man inte ska kunna bli svårt sjuk i covid-19 efter att ha vaccinerat sig så är det värt det, och så kan jag samtidigt skydda andra. Det viktigaste är att få stopp på denna fruktansvärda pandemi, vilket vi får om tillräckligt många vaccinerar sig, säger Susan.

Viktigt att vara påläst

Susan läste på en hel del om vaccinet innan hon bestämde sig för att ta det.

– Jag var, liksom många andra, tveksam innan. Jag tänkte att vaccinet kanske tagits fram för fort, testats för lite med mera, men efter att ha satt mig in i fakta och den forskningsbaserade information som finns om vaccinet känner jag ingen oro alls, säger Susan.

– Det var ju till exempel tack vare att alla vaccinerade sig mot mässlingen som den sjukdomen i stort sett försvann. Men nu, eftersom många väljer att avstå att vaccinera sina barn, så har ju denna väldigt smittsamma och i vissa fall dödliga sjukdom tyvärr börjat komma tillbaka. Jag känner att vi ska vara glada över att det finns vaccin som kan skydda oss och andra från att bli sjuka – vad är alternativet liksom, säger Susan.

Susan längtar efter att livet så småningom ska återgå till det normala.

– Jag saknar verkligen att träffa människor och att resa. Bara att kunna få åka och shoppa igen i något köpcenter är något jag längtar efter.

Vaccin räddar liv

De flesta vaccinationerna av personal sker i nuläget på Östralycke serviceboende i Asarum, men  Anna Fransson som jobbar inom hemtjänsten i Svängsta fick sin första dos vaccin av en sjuksköterska på jobbet.

– Det var himla smidigt och gick jättebra, men jag fick faktiskt lite ont i armen och kände mig lite hängig någon dag efter, men det gick snabbt över.

Anna har märkt att en del inte vill ta vaccinet på grund av oron över eventuella biverkningar. Detta är något som Anna själv tänkt på.

– Självklart känner jag också en viss oro över detta, men vaccin är ju ändå det läkemedel som räddar flest liv i världen och detta coronavaccin känns ändå tillräckligt säkert, säger Anna som även hon läst på.

Vill rädda andra från att bli sjuka

Den viktigaste orsaken till att Anna väljer att vaccinera sig är att hon kan rädda andra från att bli sjuka.  Hon hoppas att allt snart ska kunna bli normalt igen och längtar efter att kunna träffa nära och kära.

– Det är så tråkigt nu eftersom allt är stängt och inställt. Jag hoppas och tror att allt kommer att bli som vanligt igen om så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Fortfarande finns ju frågetecken över hur länge vaccinet skyddar mot smitta, men man får väl ta en omgång till om det skulle visa sig att det behövs, säger Anna.

Personalen ska fortsätta att bära skyddsutrustning

Karlshamns kommun följer den prioriteringsordning som folkhälsomyndigheten rekommenderar och Region Blekinge beslutar. Det avser i nuläget exempelvis inte administrativ personal, kök, tvätt, handläggare eller liknande inom särskilt boende eller hemtjänst.

– Som det ser ut nu får vi väldigt begränsade doser till personalvaccination så det är för tidigt att säga någonting kring vidare planering. Men alla de som fått första dosen inom vård- och omsorgssektorn får sin andra dos som planerat, men övrigt är fortsatt oklart. Det beror på Blekinges leveranser och att man öronmärker nästan allt vaccin till vårdcentralerna nu, säger Lina Gustafsson, medicinskt ansvarig på Karlshamns kommun.

Den som tar Pfizer eller Modernas vaccin mot covid-19 ska få ett uppåt 95-procentigt skydd mot allvarlig sjukdom, men kan fortfarande sprida smitta.

– Även om man tagit vaccinet så ersätter det inte den skyddsutrustning som personal inom omsorgen fortsatt ska bära innan de allra flesta är vaccinerade och denna pandemi verkligen är över, säger Lina Gustafsson.