Fyra personer håller i det blågula bandet som klipps framför korttidsboendet på Korta vägen i Asarum.
Bandklippning när Korta vägens Gruppbostad i Asarum invigdes. Från vänster Ulrika Pettersson, stödassistent, Leif Håkansson (S), ordförande i omsorgsnämnden, Karola Johnsson, stödassistent, och Malin Johansson, enhetschef. Foto Krisztina Andersson
omsorg

Nya gruppbostäder klara för inflyttning

Serpentinerna och ballongerna var på plats och bordet dukat till fest när det var dags för Korta vägens gruppbostad i Asarum att öppna upp för invigning.

Ett nytt LSS-boende invigdes tisdagen den 12 oktober i Karlshamns kommun. Det handlar om Korta vägens gruppbostad i Asarum som under invigningsdagen välkomnade brukare, personal och inbjudna gäster. Till den nya gruppbostaden flyttar sex personer och boendet är bemannat med personal dygnet runt. Parallellt med nybyggnationen, avvecklas gruppbostäderna på Sämjevägen och Strömma 9.

− Genom att satsa på större enheter med sex lägenheter i stället för fyra kan vi fördela personalen på ett annat sätt, och därmed minska personalkostnaden samtidigt som vi kan bibehålla en hög kvalitet, säger verksamhetschef Agneta Lindblom Eriksson.

Fyra personer håller i det blågula bandet som klipps framför korttidsboendet på Korta vägen i Asarum.

Bandklippning när Korta vägens Gruppbostad i Asarum invigdes. Från vänster Ulrika Pettersson, stödassistent, Leif Håkansson (S), ordförande i omsorgsnämnden, Karola Johnsson, stödassistent och Malin Johansson, enhetschef. Foto Krisztina Andersson

Korta vägens Gruppbostad ligger centralt och med närhet till såväl kommunikationsmöjligheter som service, något som har varit betydande faktorer när Karlshamns kommun har sökt efter lämplig mark för byggnationen.

– Det är många år sedan det byggdes nytt boende av det här slaget och därför känns det extra roligt att vi nu kan öppna och inviga Korta vägens Gruppbostad. Det har varit en lång process och det har funnits ett antal tomter som vi har tittat på men som inte riktigt har fallit på plats. Det är speciella krav som måste uppfyllas vid en byggnation där just kommunikationsmöjligheter har varit en viktig del kopplat till målgruppen, sa Leif Håkansson, (S), ordförande i omsorgsnämnden, i sitt invigningstal och riktade även ett stort tack till samtliga inblandade i byggnationen och utformningen av den nya gruppbostaden.

Korta vägens Gruppbostad rymmer sex moderna och unikt anpassade lägenheter. Till lägenheterna finns gemensamhetsutrymmen knutna. Färgvalen i gruppbostaden är noga genomtänkta och utvalda. Solceller på taket och senaste tekniken går i linje med hållbart byggande. Stor vikt har även lagts vid utomhusmiljön. Uteplats och trädgård är anpassade efter målgruppen i sin utformning med fruktträd och taggfria bärbuskar i plockvänliga höjder. Ännu återstår visst färdigställande och inflyttning sker successivt i etapper. Malin Johansson, enhetschef, hoppas att allt ska vara helt klart till november månad.

–  Här kommer jag och personalen att tillsammans arbeta för delaktighet, trygghet, nöjdhet och kvalitet för våra boende, sa Malin Johansson, enhetschef, i samband med invigningen.

Lugn och rogivande miljö

Ulrika Pettersson och Karola Johnsson, stödassistenter på Korta vägens Gruppbostads i Asarum, ser fram emot att få bygga upp och forma verksamheten och boendet tillsammans med de boende.

–Det ska bli spännande att få vara med från början och utveckla det här tillsammans. Här är det generösa ytor och lägenheterna är anpassade unikt efter just den som ska bo där. Det är ett lyft för hela verksamheten, säger Karola Johnsson, stödassistent.

Korta vägens Gruppbostad i Asarum ligger centralt och med närhet till såväl kommunikationsmöjligheter som service. Färgvalen interiört och den lummiga grönskan som omgärdad gruppbostaden bidrar till en trivsam och välkomnande känsla, menar stödassistent Ulrika Pettersson.

 

Trappan upp till andra våningen är försedd med två olikfärgade trappsteg, det nedersta och översta trappsteget. En detalj för ökad säkerhet.

 

Modernt, ljust och anpassat efter de boendes behov och önskemål.

– Samtidigt som det är modernt utformat med den senaste trådlösa tekniken så är här en lugn och rogivande miljö. Våra brukare har fått vara med och forma hur de vill ha det och vi kommer att fortsätta med husmöten för att brukarna ska känna delaktighet i boendemiljön, säger Ulrika Pettersson.

Text och foto: Krisztina Andersson