Foto på Fredrik Gustafsson
kultur

Ny chef för Karlshamns kommunala musikskola

Han växte upp i ett hem utan musik i Backaryd men blev fast i musiken samma stund som han satte foten i Kulturskolan i Ronneby. Då var han tio år. Nu är han 34 och chef för den kommunala Musikskolan i Karlshamn sedan två veckor tillbaka.
– Jag är tillbaka där allt började och det känns jättebra, säger Fredrik Gustafsson.

Fredrik började spela trumpet som tio-åring och har haft det som sitt huvudinstrument sedan dess. Han utbildade sig sedan vidare inom  musiken på Musikhögskolan i Malmö och  Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har sedan dess arbetat som frilansare inom musikbranschen, främst som dirigent och arrangör. Ett uppdrag han tänker behålla vid sidan av de 60 procent han kommer arbeta som chef för musikskolan. Han har dessa veckor bland annat hunnit ha enskilda samtal med alla sina 16 medarbetare.

– Det gläder mig att se deras enorma engagemang och driv. De vill så mycket för eleverna, vilket är väldigt fint att se!

A och O med bra lärare

Att bra musiklärare är a och o har Fredrik själv erfarenhet av.

– Jag började i en grupp med tre nybörjartrumpetare och hade samma lärare som min mamma hade när hon började som liten, Stig Lindberg. Han har varit en stor inspiration – disciplinerad, duktig musiker, han skapade spelglädje och hade höga ambitioner. Jag försöker arbeta i hans anda.

För Fredrik är musik själavård.

– Allt börjar med barn och ungdomar och många som blivit stora i musikbranschen har börjat i musikskolan, inte minst här i Karlshamn. Jag sökte jobbet som chef här för att jag har en god bild av Karlshamn och musikskolan som fostrat många kända duktiga musiker. Att få vara med att utveckla musikskolan, som skapats i en annan tid, in i framtiden känns väldigt spännande!

Viktigt att samarbeta med föreningar

Fredrik vill förvalta den klassiska traditionella orkestertraditionen, men samtidigt utveckla och hänga med i dagens samhälle.

– Det är också viktigt att fortsätta ha ett bra samarbete med de olika föreningarna i kommunen och hitta nya samarbeten.

Ett viktigt mål menar Fredrik är att så fort som möjligt få ändamålsenliga och bra lokaler.

– Ambitionen från både politiker och tjänstemän finns och jag är övertygad över att vi hittar en lösning på lokalfrågan. Fram till dess får vi göra det bästa av situationen.

Coronasäkrad musikskolestart

Nästa vecka börjar de uppåt 400 eleverna droppa in och då ska allt vara ordnat så smittspridningen av Covid-19 ska vara minimal.

– Vi ska ha rutiner med att hålla avstånd, tvätta händerna, använda oss av plexiglas och det ska finnas handsprit tillgängligt i alla rum. Alla ska känna sig trygga att komma hit och information ska nu gå ut till alla vårdnadshavare om detta, säger Fredrik, som är efterlängtad av verksamheten.

– Jag är glad över att få välkomna Fredrik till oss på Kultur och Fritid. Han kommer som ny chef för Karlshamns musikskola vara en viktig pusselbit i vårt fortsätta arbete att utveckla Karlshamn som kulturstad, säger Maria Sköldqvist, kultur- och fritidschef i Karlshamns kommun.