Foto på en nattvandrarväst bakifrån.
Västarna som de nattvandrande föreningsmedlemmarna har på sig signalerar att de finns till för att hjälpa om det skulle vara något.
kommun

Nattvandrande föreningar bidrar till ökad trygghet

Karlshamns kommun stödjer det lokala föreningslivet genom initiativet med nattvandrande föreningar. Med start i påsk ger sig de anslutna föreningarna sig ut i offentliga miljöer för att bidra till ökad trygghet för kommunens invånare.

Det är under påskhelgen och den efterföljande påsklovsveckan för skollediga barn och ungdomar, vecka 14, som de första vandringstillfällena äger rum för året. Då ger de medverkande föreningarna sig ut för att bidra till ökad trygghet i de offentliga rummen.

Karlshamns kommun stöttar de föreningar som medverkar med 1 500 kronor per vandringstillfälle och initiativet genomförs i samverkan med polisen och kommunens fältverksamhet.

– Syftet med nattvandringen är att fler vuxna ska finnas ute på strategiska platser i kommunen och att det ska bidra till en ökad trygghet för kommunens invånare. Karlshamn är en trygg kommun och det vill vi att den ska fortsätta att vara, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg och trygghetssamordnare i Karlshamns kommun.

Vandringen bidrar till att skapa en god stämning och trygghet

FK Karlshamn United tillhör de föreningarna som medverkar. Ermir Alaj är kassör i föreningen och han tycker idén med nattvandrande föreningar är ett bra initiativ.

Foto på Momma Merzi, Göran Besedes och Ermir Alaj från FK Karlshamn United är några av de medverkande föreningsrepresentanterna som nattvandrar. De tre står på torget i kommunens västar.

Momma Merzi, Göran Besedes och Ermir Alaj från FK Karlshamn United är några av de medverkande föreningsrepresentanterna.

– Det är stort för oss i FK Karlshamn United att få vara den här kontakten för ungdomar och bidra till att skapa en god stämning och trygghet. Jag vet själv hur mycket det betydde att prata med de lite äldre när de kom förbi, man kände någon form av kontakt. Sedan är det viktigt för oss föreningar att träffa barn och ungdomar och kanske kunna så ett frö hos icke föreningsaktiva att engagera sig, säger Ermir Alaj.

Behovet av stöd och trygghet är extra viktigt under en pandemi, tror Ermir Alaj.

– Att man säger hej, pratar, visar intresse och ger stöttning skapar en form av familjekänsla, oavsett ålder och målgrupp.

Att föreningen får ett bidrag för vandringen är en bonus

Ytterligare en förening som medverkar, och som även den deltar för andra året, är Hällaryds IF. Stina Ohlsson, assisterande tränare för damlaget, division 4, och utbildad socionom, ser nattvandringen som en möjlighet att hjälpa till med det trygghetsskapande arbetet i kommunen.

– Nattvandringen ger också en möjlighet för våra spelare att göra något tillsammans utanför fotbollen och med en sådan här viktig insats känns det extra roligt. Att föreningen sedan får ett bidrag för att ha hjälpt till är ju så klart en bonus, säger Stina Ohlsson.

Hällaryds IF deltog har deltagit i nattvandringen med såväl damlag som herrlag. Stina Ohlsson upplever att responsen från allmänheten har varit odelat positiv.

– Jag upplever att nattvandringen skapar trygghetskänsla, särskilt hos barn och unga vuxna. Våra västar som vi har på oss signalerar att vi finns till för att hjälpa om det skulle vara något, säger Stina Ohlsson.

Uppmuntrar fler vuxna att röra sig ute bland barn och ungdomar

Folkhälsostrategen och trygghetssamordnaren Jenny Andersson, vill uppmuntra fler vuxna att röra sig ute bland barn och ungdomar, särskilt under helger och speciella högtidsdagar.

– Genom att fler vuxna syns och rör sig ute på offentliga platser, skapas trygga och trivsamma miljöer för alla, säger Jenny Andersson.

Nattvandringen pågår fram till den 22 december och genomförs under helger, speciella högtider och under längre skolledigheter. Förutom FK Karlshamn United och Hällaryds IF, medverkar även Asarums IF och Somaliska föreningen i initiativet Nattvandrande föreningar.

 

Text och foto: Krisztina Anderson