Foto: Krisztina Andersson och Leila Rudelius
fritid

Mörrums Handbollsklubb och ridläraren Sandra Carlsson prisade vid gala

Mörrums Handbollsklubb har utsetts till Årets ungdomsförening i Blekinge och Sandra Carlsson blev Årets ungdomsledare. Utmärkelserna delades ut i samband med Idrottsgalan på Blekinge Convention Center.

Det är Blekinge Idrottsförbund som varje år utser vinnare i kategorier som bland annat Årets Kvinnliga Idrottare, Årets Manlige Idrottare, Årets Ungdomsledare, Årets lag, Årets Eldsjäl, Årets Tränare och Årets Idrottsevenemang. I kategorin Årets Ungdomsförening gick utmärkelsen till en förening i Karlshamns kommun, nämligen Mörrums GOIS Handbollsklubb.

Stolta tränare i Mörrums GOIS Handbollsklubb, från vänster: Joakim Jaldegård, Olivia Holmgren, Freddie Persson, Mats Holmgren, Karolina Fridlund och Henrik Olofsson.

– Det känns naturligtvis jätteroligt och hedrande. Utmärkelsen är en viktig signal om att vi har valt rätt satsningar och ligger på rätt nivå för att stimulera och inspirera barn och unga till en aktiv fritid genom idrotten, säger Joakim Jaldegård, en av tränarna i klubben.

Klubben bedriver handbollsträning för barn och unga i alla åldrar. För de allra yngsta handlar det om lekfullhet i bollaktiviteterna, att känna glädje i aktiviteten och gemenskapen i klubben.

Klubben växer så det knakar

De senaste åren har det skett en kraftig tillväxt i Mörrums Handbollsklubb, en trend som ser ut att hålla i sig. Men så har det inte alltid sett ut.

– I dagsläget har vi drygt 160 aktiva, för sju, åtta år sedan hade vi ett 50-tal. Klubben växer så det knakar och nu börjar det bli trångbott i träningslokalen på Norrevångskolan, säger Joakim Jaldegård.

För tio år sedan kämpade klubben med frågor som om föreningen över huvud taget skulle kunna överleva eller skulle behöva tvingas lägga ner verksamheten.

– Det var då det togs ett beslut om ett rejält omtag, att klubben skulle satsa underifrån, alltså på aktiviteter för de allra yngsta. Klubben startade Handbollskul för tre, fyra-åringar och det är frukten av den satsningen vi ser idag. Nu gäller det att fortsätta inspirera barn och unga att idrotta men också stärka verksamheten på olika sätt för att behålla våra aktiva. Det är en utmaning, inte bara för oss utan för de flesta idrottsföreningar. Det handlar inte bara om handbollen, det är också viktigt med kringaktiviteter för att stärka samhörigheten i grupperna, säger Joakim Jaldegård.

Viktigt att välkomna och integrera

Styrkan ligger i att välkomna och integrera, menar Joakim Jaldegård.

– Vi säger inte nej till någon. Vi har aktiva som kommer till oss från grannkommuner för att få syssla med handboll. Vår filosofi bygger på att köra mycket glädje istället för att vinna matcher, vi ser träningstillfällena som utbildning. Självklart är det en extra krydda när det går bra i matcherna men det är inte det som är det primära.

Drömmer om att spela på elitnivå

Harry Håkansson och Elma Grankvist, båda tolv år, är två av de aktiva i Mörrums GOIS Handbollsklubb. De har varit engagerade i klubben sedan fyra-årsåldern och tycker det är lika kul som när de började med handbollen.

– Det är gemenskap i klubben, man träffas utanför träningarna och hittar på saker, det gör att man känner sig mer tajt i gruppen, säger Elma Grankvist.

Harry Håkansson håller med och tillägger att det bästa med handbollen är att det är en sådan rolig sport och att träningarna ger så mycket. Att en dag få spela handboll på elitnivå är en dröm de båda delar.

– Det hade varit kul, man vet aldrig vad som händer, säger Elma Grankvist.

Mörrums GOIS Handbollsklubb tog emot Blekinge Idrottsförbunds utmärkelse Årets Ungdomsförening med motiveringen: ”Glädje och gemenskap är ledord inom Mörrums Handboll. De engagerade ledarna sprider glädje och inspiration, både inom klubben och gentemot andra klubbar i handbollsfamiljen. Verksamheten präglas av en modern syn på träning och ungdomsutvecklingen helt i linje med idrottsrörelsens mål och strategier.”

Sandra Carlsson är Årets ungdomsledare. Foto: Leila Rudelius

Årets ungdomsledare Sandra Carlsson finns att hitta i Karlshamn. Närmare bestämt på Karlshamns Ridklubb där hon jobbar som ridlärare. 

Sandra Carlsson blev nominerad som en av tre till priset Årets ungdomsledare 2018.

– När jag fick veta att jag var nominerad kom nästan tårarna, så glad blev jag, säger Sandra som menar att nomineringen i sig var stort nog för henne.

När hennes namn under idrottsgalan knappt en månad senare lästes upp som vinnaren av den prestigefyllda titeln trodde hon inte sina öron.

– Jag hade inte förberett något tal eftersom jag inte hunnit, men det gick bra i alla fall. Jag blev jätteglad både för egen del och för ridsporten!

Jobbar och pluggar heltid

Sandra både jobbar som ridlärare i Karlshamn och pluggar heltid till ridlärare på yrkeshögskolan i Olofström.

– Ridklubben har som mål att bli kvalitetsmärkt ridskola av Svenska Ridsportförbundet, och då ska ridlärarna vara utbildade och ha Svensk Ridlärare level 1-3 behörighet, förklarar Sandra, som tar examen till midsommar.

Karlshamns Ridklubb har fyra instruktörer/ridlärare anställda och ytterligare några som jobbar i stallet. Ridskolan har cirka 160 uppsittningar i veckan och det är både vuxna och barn, samt elever med särskilda behov som rider. De undervisar även högstadieelever från Thoren Framtid som går ridprofilen.

– Jag har även 19 arbetskamrater som är underbara att jobba med, säger hon och syftar på hästarna i stallet.

Sandra är uppvuxen i Vimmerby med föräldrar och tre syskon som inte delade hennes tidiga hästintresse.

– Jag cyklade en halvmil till stallet var och varannan dag och fick, trots mina föräldrars lite aviga inställning till ridsporten, även egen häst så småningom.

Ridsporten får allt högre status

Efter studenten läste Sandra två år på fritidsledarlinjen där hon under det sista halvåret tog sin hästskötarexamen på riksanläggningen Ridskolan Strömsholm. När skolan var avslutad 1998 fick hon höra att Karlshamns Ridklubb sökte ridlärare.

– Jag åkte ner och träffade Jan Odevall som drev ridskolan då och fick jobbet som jag började i januari 1999. Det kändes lite läskigt att flytta ner till en främmande stad helt ensam, men mitt fullblod fick följa med i flyttlasset, säger Sandra.

Och i Karlshamn blev hon kvar och trivs bra. Hon bor sedan många år granne med ridskolan med sin man och tre söner som är 15, 12 och 10 år gamla. Ingen i familjen rider förutom Sandra.

– De tycker om hästar men har valt andra sporter.

Allt som allt är det bara tre killar som rider på ridskolan just nu, resten är tjejer. Sandra ser ett samband med att ridsporten, som tidigare stämplats som en typisk tjejsport, inte har så hög status som många andra idrotter.

– Men det håller på att förändras, ridsporten lyfts fram allt mer i massmedia och vi som håller på med den hyllas allt oftare på olika galor, säger Sandra.

Viktigt att se alla elever och få dom till att växa

En bra ledare tycker Sandra ska vara tydlig, noggrann, positiv, fokuserad och brinna för sporten.

– Det kanske viktigaste av allt är att man som ledare ska se alla elever och få dom till att växa i sin takt.

Sandra är 42 år och har haft åtskilliga ridelever under årens lopp.

– Det är inte annat än att man känner sig lite gammal när gamla elever kommer till ridskolan med sina barn, säger Sandra.

Och framöver kanske det även blir barnbarn till gamla elever som kommer för att få ta del av Sandras kunskaper inom ridsporten, för Sandra har inte tänkt sluta som ridlärare på många år.

– Att lära andra att rida är bland det roligaste jag  vet och det är en ynnest att få jobba med sitt intresse!

Sandra Carlsson tog emot Blekinge Idrottsförbunds utmärkelse Årets Ungdomsledare med motiveringen: ”Hon hör alla och hon har förmågan att se alla. Hon utvecklar de blyga, de försiktiga samt barn med diagnos och alla blir trygga med hästarna under hennes ledning. Sandra Carlsson brinner verkligen för ridsporten och för barnen. Hon ser till att alla har lagom utmaning för att utvecklas och hennes lugn smittar av sig. Alla barn och ungdomar i Karlshamns ridklubb älskar Sandra, oavsett ålder och bakgrund.”