Foto på Fr.v: Linda Magnusson, Emilie Pålsson, Monica Bäck och Josephine Gummesson har ryckt in och hjälpt hemtjänstpersonalen med städning när de haft det tufft med bemanningen på grund av sjukdom.
Fr.v: Linda Magnusson, Emilie Pålsson, Monica Bäck och Josephine Gummesson har ryckt in och hjälpt hemtjänstpersonalen med städning när de haft det tufft med bemanningen på grund av sjukdom.
omsorg

Lyckosamt samarbete mellan städarna och hemtjänsten

När hemtjänstpersonalen under en tid haft det tufft på grund av sjukbortfall fick de hjälp av kommunens städpool med städningen hemma hos brukarna. Detta underlättar vardagen för hemtjänstpersonalen som kan ägna sig åt det viktigaste – omsorgen för brukarna.

Det är fyra personer i den kommunala servicegruppens städpool som för drygt tre veckor sedan ryckte in för att avlasta hemtjänstpersonalen genom att ta över städningen hos tio brukare inom områdena Karlshamn centrala, östra och norra.

– Möjligheten öppnade sig för oss att hjälpa till när skolorna stängde för distansundervisning, och det har fungerat jättebra, säger städaren Monica Bäck.

Viktigt med igenkänning

Städarna jobbar två och två och går till vardera fem brukare om dagen.

– Det är viktigt att brukarna känner igen oss som kommer för att städa, och för oss att känna till hemmet vi kommer till och vad som behövs göras där, därför har vi samma brukare vi går till varje dag, säger städkollegan Linda Magnusson.

Under rådande pandemi har städning och hygien blivit en viktig komponent för att förhindra smittspridning. Många har skaffat sig nya vanor, fler tvättar sina händer oftare, är försiktiga och håller avstånd.

– Vi utför så kallad behovsanpassad städning och gör rent där personerna i hushållet rör sig. Annars är städningen inte annorlunda än någon annan städning, vi rengör alla så kallade tagytor som handtag och andra ställen där personal och brukare sätter sina händer – allt för att minska smitta så gott det går, och vi har självklart engångshandskar, munskydd och håller avstånd till de äldre, säger Linda och Monica.

Bara lovord över städhjälpen

Städarna har bara fått höra positiv feedback från hemtjänstpersonalen över den hjälp de får.

– De är jättetacksamma och vi får bara lovord från dom, säger Monica.

Verksamhetschefen för kommunens hemtjänst, Maria Bengtsson, kan bara hålla med om att det bara varit positiva tongångar sedan städhjälpen infördes.

– Det har verkligen varit ett lyckosamt samarbete! Det är så bra att vi kan hjälpa varandra över förvaltningsgränserna när det krisar, och det har vi sett hända flera gånger under pandemin. Det ger en win-win situation för alla inblandade, säger Maria.

Den hjälp som städarna ger hemtjänsten fortgår, vad som är planerat i nuläget, veckan ut fram till sportlovet.