Foto på Anna Persson, rektor på Svängsta förskola, Linda Håkansson, projektledare, Region Blekinge (mitten) och Anna Rydell, förskolelärare, ser fram emot upptaktsmötet för projektet Grunda Sunda Vanor.
Anna Persson, rektor på Svängsta förskola, Linda Håkansson, projektledare, Region Blekinge (mitten) och Anna Rydell, förskolelärare, ser fram emot upptaktsmötet för projektet Grunda Sunda Vanor.
skola

Lek och aktivitet för bättre folkhälsa

Karlshamns kommun är först ut i länet med att erbjuda förskolepersonal fortbildning i att stärka barns hälsa och förebygga ohälsa. Detta genom det tvååriga projektet Grunda Sunda Vanor som Region Blekinge genomför i samverkan med Blekinges kommuner.

Det handlar om att bryta den negativa trend som rapporteras kring barns hälsa. Projektet syftar till att inspirera till ökad rörelse och aktivitet och få barn att äta mer frukt och grönt. Stillasittande har blivit ett folkhälsoproblem, även bland barn och unga. Genom att stärka hälsan hos de yngre barnen skapas vanor som följer med även i vuxen ålder, är tanken bakom projektet.

Kommunernas förskolepersonal är viktiga aktörer i arbetet

– Förskolepedagogerna träffar och umgås med barnen under en stor del av vardagen och fyller en viktig funktion i att inspirera till rörelse och aktivitet. Det handlar inte om några pekpinnar, vi vill nå ut med budskapet på ett sätt som inspirerar. Det måste ske utifrån barnens förmågor och förutsättningar, säger Linda Håkansson, projektledare och barnhälsovårdssamordnare på Region Blekinge.

Hälsosamtal om kost och rörelse

Satsningen är en uppföljning och fortsättning på ett tidigare genomförande med fokus på barns hälsa. Resultatet fungerar som en gedigen kunskapsbank och inspirationskälla nu när projektet återupptas och vidareutvecklas.

– Nu förstärker vi våra insatser, säger Linda Håkansson.

Till projektet är även barnhälsovården och elevhälsan knutna. Hälsosamtal om kost och rörelse är några av inslagen i insatserna.

– Vi ska fokusera på vad som får oss att må bra, säger Anna Rydell, förskolelärare på Svängsta förskola, och är den som håller i trådarna för projektet på Svängsta förskola tillsammans med rektorn Anna Persson.

Utbyta erfarenheter, tips och idéer

Den 5 november hålls det första upptaktsmötet då övrig förskolepersonal samlas för att ta del av informationen inför det fortsatta arbetet.

– Tanken är att vi sedan ska kunna utbyta erfarenheter, tips och idéer om hur vi jobbar med hälsofrämjande insatser på våra förskolor och också hur vi når ut till familjer, föräldrar och anhöriga för att inspirera till ökad rörelse även i hemmen och på fritiden, säger Anna Rydell.

Samtlig förskolepersonal i Karlshamns kommun kommer under projekttiden att erbjudas fortbildning i hur barns hälsa kan främjas och ohälsa förebyggas. Detta inom ramen för projektet Grunda Sunda Vanor.

 

Text och foto: Krisztina Andersson