Anteckningsbok med texten Corona Virus
kommun

Lägesbild för Karlshamns kommun 16 april

Smittspridningen av Covid-19 fortsätter att öka i Karlshamn. Smittskydd Blekinge gör bedömningen att länet är inne i en tredje smittvåg. Det gäller därmed att fortsätta hålla i och hålla ut för att bromsa smittspridningen.

Den gångna veckan har flera nya coronasmittade konstaterats i de kommunala verksamheterna och testning av ”nära kontakter” pågår. Generellt finns den smittade personalen utspridd på olika arbetsställen men på två av de drabbade arbetsplatserna har flera av personalen smittats.

Karlshamns kommun fortsätter att följa de direktiv som kommer från Smittskydd Blekinge. Personal som har möjlighet uppmanas att jobba hemifrån. Under fredagen konstaterade smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö att det sker en oroväckande ökning av antalet fall av covid-19 i Blekinge och framförallt i Karlshamns kommun. Smittspridningen har konstaterats i ett flertal miljöer.

Enskild utomhusträning rekommenderas

Utifrån smittskyddsläkarens rekommendation kommer Karlshamns kommun åter att stänga sina idrottsanläggningar för all verksamhet riktad till personer födda 2002 eller tidigare, såväl utomhus som inomhus. Stängningen gäller från den 19 april till den 3 maj. All träning för de som är födda 2002 eller tidigare hänvisas under perioden till enskild träning utomhus. Undantag från detta är yrkesmässig idrott samt som innan; idrott för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

– Ytterligare lokala regionala råd har kommit och vi inväntar förtydligande från Region Blekinge för hur dessa råd ska tolkas innan vi genomför förändringar i våra verksamheter, säger Mats Hadartz, stabschef i Karlshamns kommun.

Vaccinering av kommunal personal är fortsatt pausad (preliminärt fram till början av maj) men vaccinering av personer som är 65 år och äldre i samhället fortsätter.

Antal konstaterade smittade

Region Blekinge rapporterar den 16 april om 10140 bekräftade smittfall i länet varav 17 personer vårdas på sjukhus (tre inom intensivvården). 123 smittade personer har avlidit.

Antal coronasmittade personer per kommun:

Karlskrona      4028
Ronneby          1753
Karlshamn      2030
Sölvesborg      1088
Olofström         828
Utomläns          413

Statistiken uppdateras på Region Blekinges webbplats helgfria vardagar.

Rapporterar måttlig påverkan

Karlshamns kommun rapporterar måttlig påverkan (två av en femgradig skala) då kommunen uppfyller följande kriterier: verksamheten genomförs delvis enligt plan och tillgängliga resurser är ansträngda.

Läs mer om de nya skärpta regionala råden från Region Blekinge på regionens webbsida.