Kommunfullmäktiges sammanträde den 8 april
Karlshamnsförslaget, en ny modell för medborgarförslag antogs under kvällen.
Som ett led i att utveckla inflytandet för kommuninvånarna beslutade kommunfullmäktige att godkänna förslaget till en ny modell som mer dynamiskt ger möjlighet till större engagemang, dialog och diskussion.
Karlshamnsförslaget bygger på att kommuninvånarnas lämnade förslag publiceras på webben för omröstning och diskussion. Kommuninvånarna kan dela förslagen vidare för att skapa diskussion och föra fram sina åsikter till beslutsfattarna på ett aktivt, inkluderande sätt. Detta ger kommunen en uppfattning om förslagets förankring bland medborgarna och vidare en möjlighet att kunna rikta sina insatser mot frågor som berör på ett bredare plan.
Samtliga kommuninvånare ska kunna lämna förslag till kommunen oavsett ålder eller om personen har utländsk bakgrund och inte har kommunal rösträtt. Förslagen ska lämnas via kommunens e-tjänst för ändamålet, vid behov ska kommunen hjälpa förslagslämnaren att lägga in sitt förslag. Förslaget måste röra sådant som kommunen har ansvar för. Det får inte strida mot lag eller författning för att det ska accepteras. Vidare får det inte röra sig om en felanmälan, synpunkt eller klagomål då det finns andra sätt att lämna sådan återkoppling till kommunen. Inte heller får förslaget röra personärenden eller myndighetsutövning mot enskild person.
De förslag som uppfyller kriterierna för att hanteras publiceras på kommunens hemsida under en 90-dagars period då kommuninvånarna bjuds in att rösta på förslaget om de anser att det bör genomföras. De förslag som under perioden uppnår 75 stycken röster eller fler presenteras för ansvarig nämnd. Anser nämnden att det är ett förslag att arbeta vidare med kan nämnden ge tjänstemannaorganisationen i uppdrag att utreda det. Förslagslämnaren ska få återkoppling kring vad som händer med förslaget.
Nedan följer en sammanfattning av ytterligare beslut som fattades under kvällens kommunfullmäktige.
Det gamla stadsvapnet ska återgå som symbol för Karlshamn
Kommunfullmäktige beslutade att använda stadsvapnet i följande dokument:
- Protokoll
- Delegationsbeslut
- Vänortssamarbeten
- Avtal
- författningssamlingen
- samt vid högtidliga tillfällen och i sammanhang då vi särskilt vill betona stadens historia och särställning
I marknadsföring av Karlshamns kommun och i övriga dokument kommer stadssiluetten precis som tidigare vara den logotyp som används. Den grafiska profilen kommer att uppdateras för att förtydliga hur de båda logotyperna ska användas.
Revidering av maxtaxa för barnomsorg 2019
Kommunfullmäktige beslutade att i enlighet med regeringens beslut, höja inkomsttaket till 47 490 kronor per månad för vårdnadshavare som har barn i förskola och skolbarnomsorg.
Överföring av handläggning och tillsyn av tobaksvaror med mera till Miljöförbundet Blekinge Väst
Kommunfullmäktige beslutade att överföra kommunens verksamhet inom handläggning och tillsyn av tobaksprodukter, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt kontroll av försäljning av receptfria läkemedel till Miljöförbundet Blekinge Väst från den 1 juli 2019.
Fastställande av taxa för handläggning och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter med mera
Kommunfullmäktige beslutade att överföra tillsynen av tobaksprodukter, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt kontroll av försäljning av receptfria läkemedel till Miljöförbundet Blekinge Väst från och med 1 juli 2019.
Taxehöjningar på betalparkeringar i innerstan
Kommunfullmäktige beslutade efter votering att återremittera ärendet.
Förvärv av del av fastigheten Duveryd 5:1
Kommunfullmäktige beslutade att köpa cirka 66 hektar av fastigheten Duveryd 5:1 i Karlshamns kommun för sammanlagt 26 400 000 kronor. Fastigheten ligger mellan Karlshamn och Asarum och tillhör utvecklingsområdet för verksamheter enligt översiktsplanen.
Föroreningssituation samt förslag på åtgärder på fastigheterna Tostarp 3:51 och 4:86, före detta Viking Timber respektive Garden Center
Kommunfullmäktige beslutade att ansöka om tillstånd för expropriation av fastigheterna Tostarp 3:51 och Tostarp 4:86. Kommunen kan genom expropriation (övertagande) bli huvudman för bland annat åtgärdsförberedelser och saneringsåtgärder samt genomföra nödvändiga upphandlingar utan att ta på sig något eget ansvar för de befintliga miljöföroreningarna. Expropriation ger kommunen möjlighet att få bidrag för den fortsatta efterbehandlingen av området.
Behovet av att aktualitetspröva översiktsplan Karlshamn 2030
Kommunfullmäktige beslutade att översiktsplan Karlshamn 2030 fortfarande är aktuell och att det inte finns behov för att starta en mer omfattande aktualitetsprövning.
Varje kommun ska enligt Plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen är ett vägledande dokument som inte är juridiskt bindande. Planen ska ge stöd för kommande beslut om mark- och vattenanvändning och bebyggelseutveckling i enlighet med bestämmelserna i plan- och bygglagen.
Framtida styrelsesammansättning i Kreativum i Blekinge AB
Utifrån kommunfullmäktiges beslut om köp av Kreativum i Blekinge AB har diskussioner förts om en breddad representation av aktörer i bolagets styrelse. För att möjliggöra en sådan nyordning i styrelsen bereds för närvarande en ny bolagsordning. I syfte att ge bolaget tid att genomföra förändringen beslutade kommunfullmäktige att den befintliga styrelsen ska väljas till och med 2019 års utgång.
Följande sju ledamöter ingår i styrelsen:
- Per-Ola Mattsson (S), ordförande
- Annika Westerlund (S), vice ordförande
- Gertrud Ivarsson (C)
- Paul Hedlund (L)
- Anders Englesson (MP)
- Magnus Gärdebring (M)
- Tommy Strannemalm (SD)
Ärendena angående ansvarsfrihet för nämnderna återremitterades och kommer att behandlas vid kommande sammanträde tillsammans med beslut om årsredovisningar för 2018 och revision.