kommun

Samarbete med församlingar och frivilligorganisationer i flyktingmottagandet

I onsdags bjöd Karlshamns kommun in flera församlingar och frivilligorganisationer för att denna gång starta ett samarbete kopplat till flyktingmottagandet från Ukraina. Kommunen har tidigare haft bra samarbete, senast kopplat till Corona.

I onsdags bjöd Karlshamns kommun in flera församlingar och frivilligorganisationer för att starta ett samarbete kopplat till flyktingmottagandet från Ukraina. På plats i rådhuset var organisationerna MIKA, Svenska kyrkan Asarum-Ringamåla, Svenska kyrkan, Karlshamns församling, Pingstkyrkan, Karlshamns Röda Korset, Svenska kyrkan Mörrum- Elleholms församling och Kristofferkyrkan.

Christina Svensson som ansvarar för extern samverkan i kommunens krisledningsstab, höll i mötet och berättade om vad kommunen har gjort hittills, det säkerhetspolitiska läget i stort och de konsekvenser kommunen ser på kort och lång sikt. Tillsammans kommer vi att hantera situationen på bästa möjliga sätt.

Det finns en stor kompetens bland frivillighetsorganisationerna och församlingarna i att möta människor i olika situationer. Man har också kunskaper inom bland annat sjukvård och språk med mera som kommer att komma till nytta. Vi ser möjligheter att hjälpas åt med bemanning både vid färjan och på flyktingboende framför oss.

Hur du som privatperson kan hjälpa till

Röda korset och 34:ans Fynd tar emot kläder och diverse saker som de sedan kan ge till behövande eller lägga ut till försäljning i sina butiker. Genom pengarna som samlas in vid försäljning kan de hjälpa behövande vidare på bästa möjliga sätt.

34:ans Fynd som tillhör Pingstkyrkan hittar du på Rörvägen 4 (intill brandstationen) i Karlshamn. Här kan du lämna in kläder och diverse saker. Öppettider för inlämning hittar du här. 

Karlshamns Röda korset tar emot gåvor i sin Second Hand butik på Christoffer Schrödersgatan 4 i Karlshamn. Butiken är öppen klockan 13.00 – 17.00, måndag till fredag.

Vi söker ukrainska och ryska tolkar

Karlshamns kommun kommer inom kort att behöva ta emot människor som flyr undan kriget i Ukraina och söker därför ukrainska tolkar. Vi utgår från lämplighet och du behöver inte ha tidigare erfarenhet av tolkuppdrag. Eftersom många ukrainare även talar ryska söker vi även dig som kan ryska.

Välkommen att kontakta Karlshamns kommuns tolksamordnare Almira Kukuljac via mail almira.kukuljac@karlshamn.se eller via telefon: 0454-819 38.