vårdpersonal med handskar och munskydd håller i spruta.
omsorg

Karlshamns äldreboenden är först ut i vaccineringen mot covid-19

I mellandagarna sker de första symboliska vaccinationerna mot covid-19. I Blekinge är Karlshamn först ut. Två av våra särskilda boenden för äldre, Östralycke och Ekegården, kommer då att kunna erbjuda vaccin till sina boende. 

– Det känns oerhört bra att vi nu kommer igång med att vaccinera, och det känns naturligtvis extra roligt att Karlshamn får vara först ut i Blekinge, säger Christina Svensson som är säkerhetsskyddschef i Karlshamns kommun.

Det är personal från Region Blekinges läkarbil som kommer att genomföra vaccineringen i mellandagarna. Vaccineringen kommer att följa den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Det innebär att allra först ska vaccinet erbjudas till personer som bor på särskilda boenden eller har hemsjukvård. Samt till personalen som möter särskilt sårbara personer. Därefter ska övrig personal i hälso- och sjukvård och personer i riskgrupp, inklusive 70 år eller äldre, erbjudas vaccin. Övriga över 18 år får det i ett senare skede.

Viktigt att vara källkritisk

Var uppmärksam på att icke kvalitetssäkrad information, desinformation och rykten lätt sprids i sociala mediekanaler. Var uppmärksam på vem som är källan till informationen om vaccin och att den bygger på evidensbaserad eller vetenskaplig fakta. På 1177.se finns faktagranskad, aktuell och säker information.

Information om vaccinationen

Mer information om vaccinet mot covid-19:

Vaccination mot covid-19 (1177 Vårdguiden)

Vaccination mot covid -19 (Region Blekinge)