Kraftledningar
kommun

Karlshamn satsar på en hållbar energiplan för framtiden

Kommunstyrelsen i Karlshamn har beslutat att ta fram en energiplan som ska vägleda kommunen mot en mer hållbar och effektiv energianvändning. Arbetet drivs av en arbetsgrupp med stöd av Energikontor Syd och förväntas ha ett utkast klart sommaren 2025.

 

Karlshamns kommun tar nu ett viktigt steg mot en hållbar energiframtid genom att skapa en energiplan.
– Beslutet är dels baserat på lagkrav men också på ökad medvetenhet kring energifrågor i kommunen, säger Jesper Bergman, miljöstrateg på Karlshamns kommun. Energifrågan är högaktuell just nu, även kopplat till frågan om elektrifiering, förklarar han.

Energiplanen kommer att ange riktningen för kommunens framtida energiarbete och inkludera konkreta åtgärder och ansvarsfördelningar. Anna Månsson från Energikontor Syd understryker vikten av att planen anpassas efter kommunens unika förutsättningar, bland annat dess stora massaindustri.
– Innehållsmässigt behöver vi tänka på att det i Karlshamn till exempel finns en stor massaindustri som påverkar hela kommunens förutsättningar, säger hon och tillägger att energiplanen ska följas av en handlingsplan för att säkerställa ett genomförande av olika aktiviteter.

Långsiktiga mål och tydliga strategier

Arbetet leds av en arbetsgrupp som består av sju personer från olika verksamheter, inklusive Karlshamns energi, och processen koordineras av Energikontor Syd. Målet är att arbetet ska resultera i ett konkret utkast under sommaren 2025, som sedan ska uppdateras och justeras över tid baserat på genomförda åtgärder.

Anna Månsson betonar att planen inte är det slutliga målet  utan ett verktyg för att kunna fatta informerade beslut och agera långsiktigt i energifrågor.
– Långsiktigt handlar det om att genomföra åtgärder,  följa upp och revidera planen efter genomförda åtgärder, säger hon.

Inspiration från andra kommuner

Karlshamn är inte ensam i arbetet med att utveckla en energiplan. Sölvesborg har redan kommit en bit på väg, och även Oskarshamn och Alvesta är exempel på kommuner som genomför liknande arbete. Flera av Blekinges kommuner, inklusive Karlshamn, får också stöd från Energikontor syd med finansiering från EU-projektet RECET och Region Blekinge för att främja och samordna energi- och klimatinsatser.

 

Kommuninvånarnas roll

Energifrågor påverkar hela samhället, från stora företag till enskilda hushåll. Därför är det viktigt med bred delaktighet, menar Anna och Jesper.
– Allas bidrag är viktiga. Allt från den enskilda medborgaren i kommunen till de stora företagen, säger Jesper. Kommunen erbjuder även energi- och klimatrådgivning för de som har frågor eller utmaningar i sina egna energibesparingsinsatser.