fritid

Inspirerande tips för friluftsliv

För den som inte är van att ge sig ut i naturen kan steget kännas väldigt stort. Där kan vi som organisation göra en hel del för att inspirera dig som bor i kommunen att ge dig ut i naturen oftare. Till exempel genom att samla inspirerande tips på en egen webbsida!

Karlshamns kommun har satsat en hel del på friluftslivet de senaste åren för att göra det enkelt för alla våra invånare att ge sig ut för att uppleva naturen och röra på sig. Bland annat riktigt centrala inslag i Väggaområdet som är fyllt av olika möjligheter till uteaktiviteter från havet upp till Österslätt. Några andra uppskattade saker är utegym, motionsslingor och OCR-banan vid Lingonbacken. Och allt fler får upp ögonen för Fritidsbibblan, som lånar ut utrustning för olika sorters fritids- och sportaktiviteter helt gratis.

Nu har vi samlat tips som ska göra det lättare att hitta på saker här i närområdet. På så sätt hoppas vi kunna inspirera fler att ge sig ut! På vår samlingssida hittar du aktiviteter, artiklar och besöksmål på olika teman.

De ideella aktörerna är viktiga

Vi i Karlshamn har tillsammans med våra grannkommuner satsat mycket resurser på friluftsliv och natur. Vi har exempelvis Ark 56 och Sydostleden som passerar vår kommun och knyter ihop upplevelsen av Blekinge. Den sortens satsningar utmärker oss på ett positivt sätt. Det är inte en självklarhet att en kommun lägger ner sådan kraft på friluftslivet, menar kommundirektör Daniel Wäppling.

– Inom vår organisation har vi många duktiga medarbetare som på olika sätt bidrar till att Karlshamn och Blekinge har ett utvecklat och attraktivt friluftsliv. Men vi får inte glömma alla ideella krafter som på olika sätt bidrar och drar ett tungt lass. Vi på kommunen är bara en av många viktiga aktörer, säger Daniel Wäppling.

Lägger grunden för ett hållbart samhälle

Det finns ju en tydlig koppling mellan god folkhälsa och rikt friluftsliv, så genom att ha med planeringen kan vi främja välmående och skapa ett hållbart samhälle. När vi planerar olika markytor i kommunen gör vi det med ett helhetstänk. Stadsbyggnadschefen Emina Kovacic menar också att värdet av möjligheterna till ett aktivt friluftsliv handlar om mer än allas vår personliga hälsa.

– Ett variationsrikt friluftsliv är också en stark konkurrensfördel som allt fler tänker på när de väljer var de ska bo eller arbeta, säger Emina Kovacic.

Friluftsliv kan vara många olika saker; allt från stora äventyr långt borta, till ett par timmar i ett naturreservat, till små stunder i din vardagsnära natur. Kolla på vår nya samlingssida och se om du hittar något som inspirerar dig!

Temasida om friluftsliv

Där kan du också få tips på flera smultronställen i Karlshamn och Blekinge från några medarbetare inom kommunen som har invånarnas friluftsliv, hälsa och livskvalitet i åtanke i sin yrkesroll.

En del av temaåret ”Luften är fri”

Friluftslivets år 2021 kallas ”Luften är fri” och handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Varje månad under året lyfter vi ett speciellt tema kring friluftsliv. I februari är det inspiratörer! Personer som är ovana vid friluftsliv kan behöva stöd från någon med mer erfarenhet för att våga ta första steget och ge sig ut. Men vi har också inspiratörer inom vår organisation som jobbar för att skapa möjligheter för ett tätortsnära friluftsliv.

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Under hela året kommer cirka 150 olika aktörer inom friluftsliv arrangera aktiviteter för att få fler att prova friluftsliv.